BNP Paribas Fortis verwacht dit jaar "matige" stijging van de rente op woonkredieten

BNP Paribas Fortis, de marktleider in woonkredieten, gaat ervan uit dat de rentes op leningen "matig" zullen stijgen in de loop van het jaar, naar schatting zo'n 0,5 procent. Ze schatten ook in dat de woningverkoop en de woningprijzen opnieuw met enkele procenten zullen groeien.

Al enkele jaren staan de rentes historisch laag. Vorig jaar schommelden ze rond de 2 procent voor een woonkrediet. Een goeie zaak voor wie een huis of een appartement wil kopen. Maar de verwachting is dat de langetermijnrentes op de financiële markten opnieuw zullen stijgen nu de Europese Centrale Bank een einde gaat maken aan de geldinjecties in de economie. Die is voldoende hersteld om zonder te kunnen, luidt het.

Marktleider BNP Paribas Fortis hield vandaag zijn jaarlijkse persconferentie over de cijfers en tendensen in de sector. "Voor 2018 wijzen verschillende factoren in de richting van een rentestijging, maar als die er inderdaad zou komen, zal ze wellicht gematigd zijn", zegt Sébastien Degand, de verantwoordelijke voor de kredieten aan particulieren. "We gaan voor de Belgische tarieven op 10 jaar uit van een stijging met 50 basispunten (0,5 procent), gespreid over de komende 12 maanden."

Met andere woorden: BNP Paribas Fortis schat in dat de vaste rentevoet zal stijgen van ongeveer 2 procent naar 2,5 procent. "Maar we blijven voorzichtig met voorspellingen. Het is het nog niet helemaal duidelijk welke weg de markten op zullen gaan." Ook concurrent KBC verwacht een stijging van minstens 0,5 procent.

Verschillende factoren wijzen in de richting van een rentestijging, maar die zal wellicht gematigd zijn

Sébastien Degand, BNP Paribas Fortis

Gunstig economisch klimaat

Degand verwacht voorts dat de woningverkoop én de woningprijzen dit jaar opnieuw enkele procenten zullen groeien. Dat is al enkele jaren de tendens. De gemiddelde aankoopprijs van een huis bedroeg in 2017 240.000 euro, voor een appartement was dat 215.000 euro.

BNP Paribas Fortis verwijst naar het gunstige economische klimaat, met een behoorlijke economische groei en een consumentenvertrouwen dat op het hoogste niveau staat in 16 jaar.

In de eerste helft van het jaar verwacht de bank wel een lichte vertraging als gevolg van de nieuwe wet op de registratierechten. Die gaat in vanaf de zomer. De nieuwe regeling houdt in dat iedereen 7 procent registratierechten betaalt, ongeacht of de woning klein of groot beschrijf is. Voor heel wat kopers is het voordeliger om daarop te wachten.

In cijfers

BNP Paribas Fortis verleende in 2017 in totaal meer dan 31 miljard euro aan hypothecaire kredieten, een recordbedrag. De bank financierde 1 op de 4 woonkredieten in ons land.   

  • Gemiddelde ontleende bedrag: 158.800 euro
  • Gemiddelde looptijd: 224 maanden
  • Gemiddelde afbetalingsbedrag: 845 euro (36 procent van inkomen)
  • 88 procent leent voor huis, 12 procent voor een appartement
  • Gemiddelde leeftijd van de kredietnemer: 38,2 jaar
  • Gemiddelde quotiteit (verhouding tussen bedrag van de lening en de waarde van de woning): 76 procent
  • 85 procent neemt vaste rentevoet, 15 procent variabel tarief
  • Aantal herfinancieringen is gedaald met 50 procent tussen 2016 en 2017
  • 25 procent van de woonkredieten gaat naar "millennials", mensen jonger dan 35 (een stijging met 26 procent in 5 jaar)
  • Alleenstaanden en eenoudergezinnen staan in voor 30 procent van de woonkredieten, 55-plussers goed zijn voor 10 procent

Meest gelezen