Videospeler inladen...

"Cheddar Man" had donkere huid en blauwe ogen

De oudste bekende Brit had een donkerbruine huid, donker haar en blauwe ogen. Dat hebben wetenschappers ontdekt op basis van DNA-onderzoek. Nederlandse kunstenaars hebben een reconstructie van het gezicht van de man gemaakt.

"Cheddar Man" was een jager-verzamelaar die zo'n 10.000 jaar geleden in Groot-Brittannië leefde. In 1903 werd zijn skelet bijna volledig opgegraven in een grot in de Cheddar Gorge in het zuidwesten van Engeland. De man was vrij klein naar onze maatstaven, zo'n 1,65 meter. Hij was begin de twintig toen hij stierf, mogelijk door geweld.

Door de botten te bestuderen hadden onderzoekers al veel informatie verzameld. Maar nu hebben onderzoekers van het National History Museum en het University College London ook het DNA van de man geanalyseerd. Dat DNA was afkomstig uit een deel van zijn schedel. 

Donkere huid

Uit hun gegevens blijkt dat de "Cheddar Man" donker haar had, misschien met wat krullen. Hij had ook een donkerbruine of zwarte huid, maar wel blauwe ogen. De blanke huidskleur die we in West-Europa nu kennen, is pas een relatief recent verschijnsel. Een bekende theorie zegt dat de mens enkele duizenden jaren geleden niet meer genoeg vitamine D binnenkreeg via de voeding, en daarom blanker werd. Zo kon hij de vitamine uit zonlicht halen.

Reconstructie

Twee Nederlandse kunstenaars hebben een reconstructie gemaakt van het gezicht van de "Cheddar Man". Naast het uiterlijk van de man, hebben de onderzoekers ook andere kenmerken ontdekt. Zo was de "Cheddar Man" lactose-intolerant, hij kon geen melk verteren als volwassene. In die tijd was dat wel het geval voor (bijna) de hele bevolking.

Op 18 februari zendt het Britse Channel 4 een documentaire uit over de nieuwe ontdekkingen over de "Cheddar Man".

Meest gelezen