Videospeler inladen...

Dyab Abou Jahjah neemt met "be.one" deel aan verkiezingen

De nieuwe partij van Dyab Abou Jahjah zal onder de naam "be.one" deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 en de parlementsverkiezingen in 2019. Dat is bekend­gemaakt op een persconferentie. 

De partij van Abou Jahjah wordt gesteund door onder meer oud-Agalev-senator en voormalig Gents gemeenteraadslid Meryem Kaçar. Afgelopen weekend raakte al bekend dat oud-journaliste Hilde Sabbe volgend jaar in Brussel kandidaat zal zijn voor de nieuwe partij van Abou Jahjah.

"Be.one" profileert zich als een partij voor "radicale gelijkheid", en dus niet louter als migrantenpartij. Ze keert zich resoluut tegen discriminatie en is duidelijk voor gelijkheid van de vrouw, die de vrijheid moet hebben om bijvoorbeeld een korte rok of een hoofddoek te dragen. De partij wil duidelijk links zijn, en noemt zichzelf post-kapitalistisch.

Een grijze muis wil "be.one" niet zijn, hoewel ze gematigder klinkt dan de Arabisch-Europese Liga, de vroegere beweging van Abou Jahjah. Tegenover Turkije bijvoorbeeld stelt ze zich opvallend neutraal op: ze is naar eigen zeggen zowel kritisch voor het regime van president Erdogan, als voor de Gülen-beweging of de Koerdische afscheidingsbeweging PKK.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober mikt de partij op grote steden als Antwerpen, Gent en Mechelen, maar ook op enkele Brusselse gemeenten.

Abou Jahjah is geen onbekende in de politiek

In 2000 richtte Dyab Abou Jahjah de Arabisch-Europese Liga (AEL) op in Antwerpen. Die beweging kantte zich tegen gedwongen assimilatie van migranten, maar stond voor integratie op basis van een eigen identiteit. Maar de AEL was ook omstreden. In 2003 sloegen de AEL en de extreemlinkse PVDA de handen in elkaar en namen ze onder de naam "RESIST" deel aan de federale verkiezingen, maar die samenwerking was electoraal geen succes.

In 2003 richtte de AEL de Moslim Democratische Partij (MDP) op, die lijsten indiende voor de regionale verkiezingen van 2004 in Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Zelf was Abou Jahjah lijsttrekker in Antwerpen.

In 2006 zette Abou Jahjah zijn politieke activiteiten in ons land stop en keerde hij terug naar zijn vaderland Libanon, dat toen in een oorlog met buurland Israël verwikkeld zat. Vanuit extreemrechtse hoek kwam de vraag om hem hier "ongewenst" te verklaren omdat hij zich bij de sjiitische Hezbollah zou hebben aangesloten, maar zijn ouders verklaarden dat hij alleen bij hen heeft gelogeerd en dat hij niet met Hezbollah mee heeft gestreden.

In 2013 keerde Dyab Abou Jahjah terug naar België. Hij schreef columns in De Standaard. Een jaar later werd hij voorzitter van Movement X, een organisatie die zich keert tegen door racisme ingegeven stereotyperingen, zoals het personage van Zwarte Piet.

Dyab Abou Jahjah en Meryem Kaçar geven in "De afspraak" uitleg over hun nieuwe partij be.one. Herbekijk het interview hieronder.

Videospeler inladen...

Meest gelezen