Videospeler inladen...

Elon Musk: "Waarom we een auto in onze raket staken? Beton als ballast is zo saai"

Elon Musk is zielsgelukkig met de grotendeels geslaagde testvlucht van de Falcon Heavy. Voor de lancering van de krachtige raket zat de ceo van ruimtevaartbedrijf SpaceX en autobouwer Tesla met zweethandjes, geeft hij achteraf toe. "Ik had al beelden in mijn hoofd van een grote ontploffing op het lanceerplatform, maar gelukkig is dat niet gebeurd."

Elon Musk is van geen kleintje vervaard. De zakenman/ingenieur maakte zijn fortuin met online betaalplatform Paypal. Als oprichter van Tesla zette hij de autowereld op zijn kop. Met het bedrijf SpaceX timmert hij nu aan de weg om de ruimtevaart een stevige boost te geven. 

Eerder had SpaceX al bewezen dat het raketten na lancering succesvol terug op aarde kon laten landen, maar afgelopen nacht heeft het bedrijf een tour de force gedaan door een succesvolle testvlucht te doen met de Falcon Heavy, de krachtigste raket sinds de Saturnus 5 uit de jaren 1960 en ‘70.

Doemscenario

Falcon Heavy heeft een auto in de ruimte gelanceerd, een rode Tesla Roadster die in het najaar voorbij Mars zal vliegen, en uiteindelijk in een baan om de zon moet terechtkomen. Er was een behoorlijke kans dat het experiment zou mislukken. 

“Ik had al beelden in mijn hoofd van een grote ontploffing op het lanceerplatform, een wiel dat over de weg zou stuiteren en het Tesla-logo dat ergens plompverloren zou landen”, gaf Elon Musk na de lancering toe op een persconferentie. “Maar gelukkig is dat allemaal niet gebeurd.”

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Ongelooflijk

Musk zat duidelijk te blinken tijdens het persmoment. “Ik ben heel opgewonden over vandaag en ik ben heel trots op het SpaceX-team. Ze hebben ongelooflijk werk geleverd”, zei hij. Als een kind zo blij, gaf hij toe dat hij nog niet goed kon vatten dat de test geslaagd is: “Het is nog onwerkelijk voor mij.”

Voor de toeschouwer was het ook onwerkelijk om een rode Tesla Roadster in de raket te zien. “Een auto in een raket stoppen is tegelijk dwaas en leuk. Maar dwaze en leuke dingen zijn belangrijk”, legde Musk achteraf uit.   

Dwaze en leuke dingen zijn belangrijk

Waarom heeft hij dit dan gedaan? “Normaal wordt bij een test van nieuwe raket een blok beton of zoiets als ballast gebruikt, maar dat is zo saai." Zo'n ballast wordt in een raket gestopt om te testen met hoeveel gewicht aan boord een raket gelanceerd kan worden.

"Door deze beelden hoop ik dat mensen overal ter wereld opgewonden geraken over ruimtevaart.” En het is natuurlijk een ongelooflijke reclamestunt voor zijn merk van elektrische auto’s.

Musk legde ook uit dat een Tesla lanceren maar een proefstukje was voor de Falcon Heavy, die veel meer in zijn mars heeft. “De raket kan dingen naar Pluto lanceren, zonder tussenstop.  Je kan er satellieten mee lanceren… Je kan er mee doen wat je wil.”

Blooper

De testvlucht van Falcon Heavy is grotendeels geslaagd, op een relatief schoonheidsfoutje na: één van de drie raketten die het ruimtetuig lanceerden, is niet succesvol terug op aarde geland. 

De bedrijfsleider zei dat de succesvolle, gelijktijdige landing van de twee raketten (zie foto onder) één van de spannendste dingen was die hij ooit gezien heeft.

Een tijd lang was onduidelijk wat er met de derde raket gebeurd was. Tijdens het persmoment maakte Musk bekend dat de raket met een snelheid van ruim 450 km/u in zee gecrasht is, naast het platform waarop de raket moest landen. De brokstukken die loskwamen bij de crash, hebben het platform beschadigd.

Als de camera’s op het landingsplatform op zee nog beelden hebben gemaakt van de mislukte landing, zegt Musk dat hij die beelden zal toevoegen aan een montage van de grootste bloopers van ontploffende raketten uit de ruimtevaartgeschiedenis.

Meest gelezen