Extra brandweermannen voor Tienen en Overijse

Er komen twaalf extra beroepsbrandweermannen bij in de brandweerzone Vlaams-Brabant Oost. Die moeten het tekort aan mankracht in de posten van Tienen en Overijse opvangen.

Het tekort aan personeel is al lang een probleem in de brandweerzone Vlaams-Brabant Oost. Vooral in de posten van Tienen en Overijse is het probleem acuut. De brandweermannen verzorgen daar ook de ambulancedienst en zijn daardoor vaak lang onbeschikbaar. Sinds begin januari geldt ook een nieuwe richtlijn voor de bemanning van de autopomp. Voor een brandvertrek moeten er in dat voertuig zes mensen zitten. In Tienen en Overijse moeten daarom vaak vrijwilligers worden opgetrommeld en daardoor gaat veel tijd verloren.

"Om de ergste nood op te vangen, komen er nu in Overijse 8 mensen bij en in Tienen 4. Die komen uit een werfreserve en kunnen binnen een half jaar aan de slag", zegt de Lubbeekse burgemeester Tania Roskams, die ook voorzitter is van de zoneraad. Die ingreep moet de uitruktijden korter maken. Tegelijk heeft de zoneraad beslist om te onderzoeken wat er moet gebeuren met het ambulancevervoer. Blijft die dienst bij de brandweer? Of moet ze helemaal geprivatiseerd worden? Of is het een oplossing om voor de ziekenwagens alleen verplegers in te zetten, die geen brandweertaken meer vervullen? Een haalbaarheidsstudie moet dat uitwijzen.

Feit is dat de brandweer handenvol geld kost, geld dat de vele kleine gemeenten uit het Hageland maar moeilijk op tafel kunnen leggen. Aan de andere kant blijft het personeelsbestand een zorgenkind, want met deze 12 extra mensen zijn de problemen niet opgelost. Komt daarbij dat er eigenlijk nog een extra brandweerpost nodig is, om gemeenten als Bierbeek en Tielt-Winge beter te beschermen. "We zullen nog harde keuzes moeten maken", voorspelt Inge Lenseclaes, de burgemeester van Overijse.  

Meest gelezen