Grondwettelijk Hof heeft geen bezwaar dat Belkacem Belgische nationaliteit verliest

Het Grondwettelijk Hof heeft er geen bezwaar tegen dat de Belgische identiteit van Fouad Belkacem afgenomen wordt. Het Antwerpse hof van beroep had daar prejudiciële vragen over gesteld. Belkacem zit momenteel een gevangenisstraf van 12 jaar uit omdat hij de leider was van de terroristische organisatie Sharia4Belgium.

Er gaan al enkele jaren stemmen op om de Belgische nationaliteit van Fouad Belkacem af te nemen. Hij heeft de dubbele nationaliteit: de Belgische en de Marokkaanse. Belkacem werd veroordeeld tot 12 jaar cel als leider van de terroristische organisatie Sharia4Belgium. 

Het hof van beroep moet daar een uitspraak over doen, maar had aan het Grondwettelijk Hof gevraagd of dat wel grondwettelijk zou zijn. Het Hof heeft nu geoordeeld van wel. De zaak gaat nu opnieuw naar het hof van beroep, dat definitief moet beslissen of Belkacem zijn Belgische nationaliteit verliest. De beslissing kan een belangrijk precedent scheppen, want er zijn nog meerdere terreurveroordeelden van wie de Belgische nationaliteit afgenomen kan worden.

Meest gelezen