Grote vraag naar computers om tapgesprekken te beluisteren sinds drugsbende vrijuit ging

Sinds een drugsbende vorige maand vrijuit ging in Brussel door een probleem met telefoontaps, maken meer en meer advocaten gebruik van het recht om afgeluisterde gesprekken zelf te beluisteren. De vraag van rechtbanken naar pc’s die zijn uitgerust met de nodige software is daardoor ook enorm gestegen bij FOD Justitie. Alleen al in Brussel zijn deze week vier nieuwe pc’s geleverd die daarvoor gebruikt kunnen worden.

Vanmorgen werd het proces van de diamantroof op Zaventem acht weken stilgelegd zodat de verdediging alle afgeluisterde gesprekken kon naluisteren. Nochtans wordt er van die gesprekken een transcriptie in het dossier gestoken, maar sinds een drugsbende vorige maand vrijuit ging na problemen met het beluisteren van die telefoontaps, maken meer en meer advocaten gebruik van het recht om de gesprekken te controleren. “De FOD Justitie volgt de behoeften van de gebruikers van dichtbij op en faciliteert maximaal overleg om die noden zo goed mogelijk te vertalen naar oplossingen, in functie van de mogelijkheden”, zegt Edward Landtsheere. “Er is een rechtstreekse communicatielijn tussen de correctionele rechtbank in Brussel en de FOD Justitie. De FOD Justitie is telkens tussengekomen wanneer de rechtbank hierom gevraagd heeft.”

Al extra computers ter beschikking

“In september 2017 voorzag de FOD Justitie één computer voor de Franstalige correctionele griffie in het justitiepaleis te Brussel”, zegt Edward Landtsheere van FOD Justitie. “In december werd deze computer op de griffie van de Franstalige correctionele rechtbank vervangen door een meer performant exemplaar na klachten over de snelheid. Afgelopen maandag zijn nog eens vier computers in gebruik genomen. Zowel de Nederlandstalige als de Franstalige griffie in het Brusselse justitiepaleis kregen er een, net zoals de Nederlandstalige en Franstalige griffie van de overtuigingstukken in het Pacheco-gebouw, dat binnenkort in gebruik zal worden genomen.”

Vandaag kreeg de FOD Justitie de vraag om nog eens drie bijkomende computers te leveren aan de correctionele griffie in Brussel. “Die zullen de komende dagen worden geleverd, zodat er in totaal op de Franstalige griffie vijf computers ter beschikking zijn om video- en audiomateriaal af te spelen”, aldus Edward Landtsheere, die er op wijst dat het de taak van de rechtbank is om zich te organiseren om een vlot verloop van de processen mogelijk te maken. 

Meest gelezen