Videospeler inladen...

Hoeveel maanden loopbaanonderbreking kan ik nog nemen?

De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) heeft Break@Work gelanceerd. Dat is een site waar werknemers kunnen controleren hoeveel maanden loopbaanonderbreking, tijdskrediet of thematisch verlof ze nog kunnen nemen.

Wie naar Break@Work surft en inlogt met bijvoorbeeld zijn of haar identiteitskaart krijgt een aantal keuzemenu's te zien. U moet om te beginnen aangeven waar u naar op zoek bent en in welke sector u werkt. U kunt bijvoorbeeld aangeven dat u voor een tijdje wilt stoppen met werken om voor een ziek familielid te zorgen.

Daarna krijgt u te zien hoeveel maanden u van dat type verlof nog kan opnemen. Werkt u bijvoorbeeld in de privésector en neemt u 100 procent ouderschapsverlof op voor een pasgeboren kind, dan hebt u recht op 3 maanden verlof mét uitkering en 1 maand zonder. Zo kunt u voor elke type verlof, voor elke sector nagaan op hoeveel maanden u recht hebt.

"Architect van je eigen carrière"

Break@Work is dus bedoeld voor zowel loopbaanonderbreking in de openbare sector als voor tijdskrediet in de privésector en de thematische verloven in de beide sectoren (ouderschapsverlof, medische bijstand of palliatieve zorg).

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V): “Als we Werkbaar en Wendbaar Werk in de praktijk willen brengen, dan moeten we mensen de kans geven architect te worden van hun eigen carrière. Met Break@Work slaan we verder die weg in. Het is een zoveelste stap in de richting van een moderne, klantvriendelijke en laagdrempelige overheidsadministratie die het leven van de burger eenvoudiger maakt."

Loopbaanonderbreking is populair in ons land. Momenteel doen in België meer dan 400.000 mensen een beroep op een van de verschillende vormen van loopbaanonderbreking. In 2017 zat 1 werknemer op de 10 in zo’n stelsel. Het thematisch verlof is het populairst, gevolgd door het tijdskrediet en de loopbaanonderbreking.  

Meest gelezen