Invision

Jim Carrey dumpt Facebook "omdat het van de Russische inmenging in de VS-verkiezingen heeft geprofiteerd"

Jim Carrey heeft zijn Facebookpagina gewist en verkoopt al zijn aandelen in de sociaalnetwerksite. Dat meldt de Amerikaanse acteur op Twitter. Hij doet dat omdat Facebook volgens hem van de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen heeft geprofiteerd en te weinig doet om dat te stoppen.

"Ik dump al mijn aandelen van Facebook en ik wis mijn pagina omdat Facebook van de Russische inmenging in onze verkiezingen heeft geprofiteerd en omdat ze nog altijd te weinig doen om dit te stoppen. Ik moedig alle andere geldschieters die om onze toekomst geven aan hetzelfde te doen." Met die boodschap op Twitter heeft Jim Carrey zijn plannen bekendgemaakt om de sociaalnetwerksite vaarwel te zeggen.

"Lange tijd had Amerika een geografisch voordeel in de wereld met oceanen aan beide zijden om het te beschermen", gaat de Amerikaanse acteur voort in een langere mededeling die The Hollywood Reporter in handen kreeg. "Nu hebben sociale media cyberbruggen gecreëerd. Mensen die onze belangen geen hart toedragen kunnen die oversteken en wij laten dat toe. Geen enkele muur kan ons hiervoor beschermen."

"We moeten de eigenaars van deze sociaalnetwerksites aanmoedigen tot meer overzicht. Deze makkelijke toegang moet met meer verantwoordelijkheidszin worden aangepakt. We hebben nood aan activisten onder de geldschieters die een boodschap uitsturen dat verantwoordelijk overzicht nodig is. De wereld heeft nood aan kapitalisme met een geweten."

Fake news

Samen met andere sociaalnetwerksites als Twitter en YouTube krijgt Facebook veel kritiek te slikken voor zijn aandeel in het verloop van de presidentsverkiezingen in de VS in november 2016. Het zou de verspreiding van valse nieuwsberichten niet voldoende hebben tegengehouden. Buitenlandse mogendheden als Rusland zouden de verkiezingen op die manier hebben beïnvloed.

In oktober heeft Facebook in het Amerikaanse Congres toegegeven dat informatie afkomstig uit Rusland meer dan 125 miljoen Amerikanen heeft bereikt voor, tijdens en na de verkiezingen. Een maand eerder beloofde het meer dan 3.000 reclameboodschappen aan het Congres over te maken die een link hebben met een reclamebureau in Rusland en die in de periode van de verkiezingen circuleerden.

"Eenmansgommora"

Het is niet de eerste keer dat Carrey mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen hekelt. In maart suggereerde hij dat de administratie van Donald Trump een Russische geheime operatie is.

Na het valse rakettenalerm vorige maand in Hawaï noemde hij de Amerikaanse president een "eenmansgomorra" in een verwijzing naar de bijbelse stad.

Volgens VRT-reporter Ward Verrijcken is de nieuwe demarche van Carrey een zoveelste stap op een opmerkelijk spiritueel pad dat de acteur sinds enige tijd bewandelt. "Op het Filmfestival van Venetië heeft hij mij verteld dat hij geen eigendom meer wil zijn van Hollywood", zegt hij. "Ik denk dat hij hiermee min of meer het einde van zijn loopbaan als acteur aankondigde. Bovendien zei hij dat hij zich niet langer als man, vrouw of kind wil definiëren en dat hij in zijn hoofd als een andere entiteit door het leven gaat."

Meest gelezen