Videospeler inladen...

"Extra week kerstvakantie kan een griepepidemie afremmen"

Tijdens vakantieperiodes daalt het aantal griepbesmettingen met één vijfde. Dat hebben onderzoekers van de universiteit van Antwerpen en Hasselt berekend. De kerstvakantie één week verlengen, zou volgens hen het meest efficiënt zijn om een griepepidemie in te tomen. 

Onderzoekers van de universiteit van Antwerpen en Hasselt hebben berekend wat het effect is van schoolvakanties op het aantal griepgevallen. Ze hebben daarbij gekeken naar de gegevens van het griepseizoen van 2008 en 2009. 

"De 4 schoolvakanties samen halen het aantal besmettingen met ongeveer 2 procent naar beneden", zegt professor epidemiologie en statisticus Niel Hens. "Vooral de kerstvakantie heeft de grootste impact. Uit simulaties bleek dat een derde week kerstvakantie het aantal besmettingen met 4 procent zou doen afnemen." Dat effect is simpelweg te verklaren doordat we tijdens vakanties minder in contact komen met mogelijk besmette mensen.

In Hongkong worden scholen en kinderdagverblijven af en toe volledig gesloten tijdens een griepepidemie. Ook hier is dat scenario overwogen tijdens de Mexicaanse grieppandemie in 2009. Professor Hens vindt het niet haalbaar om ieder jaar opnieuw af te wachten wanneer de griep piekt om dan te beslissen wanneer scholen eventueel gesloten worden. Hij pleit wel voor een extra week schoolvakantie op een vast tijdstip. "Best in de kerst- of krokusperiode, wanneer de griep piekt." 

Als mensen die griep hebben niet zouden gaan werken, zouden we per seizoen tot 75 procent minder griepgevallen hebben

Niel Hens, epidemioloog UAntwerpen/UHasselt

Sneller thuisblijven van het werk

Ook volwassen blijven beter zo snel mogelijk thuis wanneer ze grieperige symptomen vertonen, zoals hoofdpijn, spierpijn en rillingen. Klinkt logisch, maar toch komen werknemers dikwijls op het werk aan terwijl ze zich al ziek voelen. 

Uit de berekeningen van professor Hens en zijn team blijkt dat veel verspreiding van griep kan worden vermeden, als zieke werknemers sneller en langer zouden thuisblijven. "Als mensen die griep hebben, niet zouden gaan werken, zouden we per seizoen tot 75 procent minder griepgevallen hebben. Dat komt omdat iemand die symptomen vertoont, 3 keer besmettelijker is dan iemand die er geen heeft." Professor Hens besluit met de slagzin: "Soms is het zeer sociaal om niet sociaal te zijn." 

Professor Hens heeft vorig jaar 1,6 miljoen euro gekregen van Europa om onderzoek te doen naar de verspreiding van infectieziekten. Binnen enkele jaren moet hij aanbevelingen doen om de verspreiding van epidemieën tegen te gaan. Zijn college voor de Universiteit van Vlaanderen kan je hierboven integraal bekijken.

Griepepidemie nog niet voorbij

Vorige week zijn 463 op 100.000 Belgen naar de huisarts gegaan met griepverschijnselen. De week daarvoor waren dat nog 358 consultaties per 100.000 inwoners. Verwacht wordt dat de griepepidemie nog niet over is en de cijfers ook deze week nog verder zullen toenemen.

Meest gelezen