Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon ontvangt "deze week" Soedan-rapport

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) krijgt deze week het rapport van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) over de mogelijke foltering van Soedanezen die door België waren uitgewezen. Dat heeft hij gezegd in de bevoegde Kamercommissie.

Het is al een tijdje wachten op het rapport dat door Jambon aan het CGVS gevraagd was. In afwachting van dat rapport was beslist voorlopig geen Soedanezen naar hun thuisland te repatriëren.

De getuigenissen over folteringen hadden staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in een lastig parket gebracht. Hij werd verweten onvoldoende te hebben nagegaan of artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens niet in het gedrang kwam. Dat bepaalt dat niemand mag worden onderworpen aan folteringen of aan onmenselijke of vernederende behandelingen.

Ee heerst al enige tijd onduidelijkheid over wanneer het rapport van CGVS klaar zou zijn. Op een vraag van Kamerlid Georges Dallemagne (CDH) antwoordde  minister Jambon dat hij het rapport "deze week" zou krijgen.

Meest gelezen