Na minder confetti ook minder karamellen met carnaval in Limburg?

Meer en meer carnavalstoeten in Vlaanderen doen het zonder confetti, in Limburg is dat al langer het geval. Nu komt ook de uitgegooide snoep in het vizier in de provincie.

Uit een rondvraag van Radio 2 blijkt dat er vooral in Zuid-Limburg nog veel confetti ronddwarrelt.  Maar het mag meestal niet de erg kleine computerconfetti zijn. In het Maasland hebben bijna alle carnavalsgemeenten het gebruik van confetti afgezworen. Alleen in Maaseik is het nog toegelaten.

Karamellen

Meer en meer gemeenten hebben bedenkingen bij het uitgooien van karamellen. In Diepenbeek wil de gemeente daar tegen volgend jaar afspraken over maken met de carnavalsverenigingen.

In Lanaken is het uitgooien van snoep nu al sterk verminderd. Willy Stöcker van de carnavalsvereniging Road van Loan tot Aoke: "In Gellik is het nu al verboden om die karamellen uit te gooien tijdens de avondstoet, want het is dan donker en dan zien mensen ook niet goed waar ze vallen."

Ook tijdens de andere stoeten blijft veel snoepgoed gewoon langs de kant van de weg liggen. "Ze rapen de karamellen niet meer op, daarom gooien bij ons alleen de Prins Carnaval en de jeugdprins en -prinses nog met karamellen."

In Hasselt overlegt de stad vanavond met het feestcomité en de carnavalsverenigingen over het gebruik van confetti en snoep. Vorig jaar was er een beperkt experiment met lavendelbloemetjes. Maar dat was geen succes.

 

Meest gelezen