Nobelprijswinnares Karman: "Saudi-Arabië en Verenigde Arabische Emiraten hebben Jemen bezet"

Tawakkol Karman, de Jemenitische mensenrechtenactiviste die in 2011 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, zegt dat buitenlandse troepen misbruik gemaakt hebben van de opstand van de Houthi's om Jemen te bezetten en hun eigen belangen op te dringen.

Het is uitzonderlijk dat vrouwen in Jemen politieke actie voeren, maar Tawakkol Karman deed dat in de aanloop naar het volksprotest tegen toenmalig dictator Ali Abdullah Saleh. Ze bleef toen maandenlang wonen in een tentje in de hoofdstad Sanaa toen het Arabische volksprotest ook daar een nieuwe wind deed waaien.

Het protest leidde uiteindelijk tot het ontslag van Saleh, maar -net als in Libië en Syrië- ook tot een burgeroorlog toen de sjiitische Houthi-militie Sanaa onder de voet liepen. Daarop probeerden troepen uit Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Soedan om de Houthi's terug te dringen, maar zonder veel succes.

Die buitenlandse troepen kwamen er toen op vraag van de Jemenitische president Abd Rabbuh Mansur Hadi, maar volgens Karman hebben die misbruik gemaakt van de oorlog om "de controle over grote delen van Jemen over te nemen en dat te gebruiken om hun eigen economische en strategische belangen te dienen".

"Saudi's en VAE stoken chaos in Jemen"

Karman beschuldigt de buitenlandse troepen ook om Jemen nog verder in de chaos te duwen. Ze verwijst daarbij naar de recente gevechten waarbij de Emiraten (VAE) de zuidelijke separatisten steunden in hun overname van de stad Aden. De Saudi's steunen officieel hun tegenstanders, de regering van Hadi, die wel in de Saudische hoofdstad Riyadh woont.

Volgens Karman -en ook andere Jemenieten- ziet Hadi in Saudi-Arabië niet in ballingschap, maar leeft hij daar onder huisarrest. De Saudi's ontkennen dat. Hoe dan ook blijft Karman erbij dat het Arabisch democratisch volksprotest op de lange duur zal winnen "van de Atlantische Oceaan tot de Golf".

Tawakkol Karman is vorige week buitengezet door de islamitische partij Islah waarvan ze lid is. Die partij wordt nochtans gesteund door Saudi-Arabië en was het niet eens met haar kritiek. Karman woont niet meer in Jemen, ze is naar Qatar gegaan en nadien naar Turkije.

Dat kan van belang zijn, want die landen steunden het Arabische volksprotest in 2011 en ook de Moslimbroederschap, de pan-Arabische islamitische beweging die onderdrukt wordt door Egypte, Saudi-Arabië en hun bondgenoten.

Meest gelezen