Videospeler inladen...

Nu al zeven doden en meer dan zestig vermisten na zware aardbeving in Taiwan

Het aantal doden van de beving voor de oostkust van Taiwan blijft oplopen. Er zijn ook nog meer dan tachtig mensen vermist. Nabij de stad Hualien zijn er al sinds zondag meer dan 90 aardbevingen geweest, velen hadden een kracht van 4 tot 5. Vanmiddag was er een nieuwe schok van 5,7.

De beving vond plaats op 20 kilometer voor de kust van Hualien, een stadje van 110.000 inwoners in het oosten van het land. Ze had een kracht van iets meer dan 6. Dat is niet catastrofaal, maar de beving deed zich wel voor op een diepte van slechts tien kilometer en dan is dat wel veel.

Het aantal doden is inmiddels opgelopen tot zeven en volgens sommige bronnen zeven. Er zijn ook meer dan 250 gewonden, maar het meest verontrustend is het hoge aantal van 64 vermisten.

In en rond Hualien zijn een aantal gebouwen weggezakt of gedeeltelijk ingestort. Het leger is ingezet om de hulpverleners te helpen. Bij de gewonden zijn ook buitenlanders, het gaat dan vooral om Japanners, Zuid-Koreanen en Chinezen.

Vanmiddag omstreeks vijf uur Belgische tijd was er overigens een nieuwe aardbeving in de buurt van Hualien. Die zou een kracht van 5,7 gehad hebben. Er is nog niets bekend over eventuele nieuwe schade of slachtoffers. Ook die schok deed zich voor op 20 kilometer voor de kust van Hualien op een diepte van tien kilometer, net zoals de andere schokken.

"Het aantal krachtige naschokken is ongezien"

De aardbeving was bovendien geen alleenstaand gebeuren. Zondag was er al een beving met magnitude 6. Maandag en dinsdag zijn er dan nog meer dan 90 naschokken geweest, waarvan velen een kracht van 4 tot 5 hadden. Gisteravond was er dan de zwaarste aardbeving met nog eens 6 magnitude.

Het is vooral die opeenvolging van relatief zware schokken die geologen en seismografen kopzorgen baart. Volgens Chen Kuo-chang, de directeur van het Central Weather Bureau, is dit soort opeenvolgende bevingen "ongezien en is dat geen normaal loslaten van energie". Normaal kent Taiwan jaarlijks 20 tot 25 schokken van 5 of meer, maar nooit zo kort na elkaar. Als dit blijft duren vreest de man voor nog grotere seismologische activiteit.

Ten oosten van Taiwan schuift de Filipijnse plaat onder de Euraziatische. Taiwan ligt op de beruchte "Ring of Fire" met grote geologische activiteit van aardbevingen en vulkaanuitbarstingen die rond de Stille Oceaan loopt. De voorbije maanden waren er opvallend veel vulkaanuitbarstingen onder meer in Indonesië (Sinabung in Sumatra, Agung in Bali), Papoea-Nieuw-Guinea, de Filipijnen (Mayon) en Japan en meer recent nog een zware aarschok in de oceaan ten zuiden van Alaska.

Meest gelezen