AP

Paus emeritus Benedictus XVI: "Ik ben in de laatste fase van mijn leven"

Komende zondag is het exact vijf jaar geleden dat de toenmalige paus Benedictus XVI zijn aftreden aankondigde. Verrassend tot en met was het, in bijna 600 jaar niet gebeurd. Vijf jaar lang is hij maar af en toe nog in het openbaar verschenen. En nu heeft hij voor ophef gezorgd in een (korte) brief waarin hij zegt dat het aardse leven voor hem bijna voorbij is. 

Heel af en toe komt de paus emeritus (zoals hij nu wordt genoemd na zijn aftreden) nog eens in de openbaarheid. Meestal is dat dan omdat zijn opvolger, paus Franciscus, bij hem langs is gegaan: voor zijn verjaardag, voor een kort moment met nieuwe kardinalen, voor een gesprek naar aanleiding van een katholieke hoogdag... Maar nu heeft Benedictus zélf nog eens het publieke forum opgezocht. 

Mijn fysieke krachten gaan achteruit, ik ben bezig met een pelgrimstocht naar Huis 

paus emeritus Benedictus XVI

In de "Corriere della sera", dé kwaliteitskrant van Italië, schrijft de paus emeritus dat hij "in de laatste fase van zijn leven zit". En in katholieke beeldtaal schrijft hij ook dat hij "bezig is met een pelgrimstocht naar Huis" en dat "de laatste fase van zijn teruggetrokken leven lang duurt en vermoeiend is". Niet mis te verstane bewoordingen van Benedictus die zijn levenseinde voelt naderen. De man is dan ook al 91 en kampt naar eigen zeggen "met fysieke krachten die achteruit gaan, met een verzwakt lichaam". 

Benedictus is al een tijdlang moeilijk te been, zijn zicht is verminderd en sowieso zijn er de kwalen die met een hoge leeftijd gepaard gaan. Maar de gewezen kerkvorst is volgens zijn dichte omgeving nog altijd helder van geest, al schrijft hij geen theologische teksten meer.  Hij zou ook bijna geen fotografen meer dulden in het Mater Ecclesiae-klooster waar hij verblijft, in de Vaticaanse tuinen, omdat hij helemaal teruggetrokken wil leven.

Enkele dagen geleden was er op Twitter wél nog een foto te zien van hem, samen met enkele Russische bisschoppen. Daarop is te zien dat Benedictus duidelijk vermagerd is, maar hij is wel nog fris en sterk genoeg om gasten te ontvangen en staand te poseren. 

En in de hele korte brief van de paus emeritus (als antwoord op de schriftelijke vraag van een journalist hoe het met zijn gezondheid gesteld is) vermeldt hij ook nog: "Ik had nooit gedacht dat ik op het einde van mijn dagen met zoveel liefde, goedheid en zorg zou omringd zijn. Ik ben zeer dankbaar daarvoor."  

Meest gelezen