Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Puigdemont wil zich eind deze maand uitroepen tot leider van Catalonië, tweemaal zelfs

De afgezette leider van Catalonië wil een regering in ballingschap in Brussel gaan leiden, maar zich tegelijk ook laten verkiezen tot regeringsleider van zijn regio in Barcelona. Een tweesporenbeleid om de Spaanse regering dwars te zitten.

Het was even wachten op een nieuw initiatief van Carles Puigdemont nadat het Spaanse Hooggerechtshof eerder beslist had dat hij enkel in het parlement in Barcelona de eed kon afleggen als minister-president van Catalonië en niet vanuit het buitenland. Dat zou vrijwel zeker leiden tot zijn arrestatie als hij in Spanje aankomt.

Volgens de Catalaanse krant La Vanguardia wil Puigdemont zich nu op 18 februari in Brussel laten beëdigen als leider van Catalonië door een Raad van de Republiek (Catalonië). Hij zou dan vanuit ons land een soort regering in ballingschap willen leiden.

Toch speelt Puigdemont ook nog een andere troef uit. Zo zou hij zich tegelijk door het nieuw verkozen parlement van de regio Catalonië laten verkiezen tot minister-president en dat op 21 of 22 februari. Hij zou dat wel vanop afstand doen. Als dat wettelijk niet kan, zou Puigdemont overwegen om een andere kandidaat - die geen risico loopt op arrestatie - naar voren te schuiven. Puigdemont zou daarover een akkoord hebben bereikt met zijn eigen partij JuntxCat en andere separatistische partijen zoals de ERC en de CUP. Samen hebben die een meerderheid in het onlangs verkozen parlement in Catalonië.

Wedden op twee paarden

Het is vrijwel zeker dat Spanje niet zal toelaten dat Puigdemont vanop afstand de eed gaat afleggen en dus zal wellicht een vertrouweling van de afgezette leider naar voren worden geschoven als nieuwe regeringsleider van Catalonië.

Als dat een figuur is die niet door het gerecht gezocht wordt, kan de Spaanse regering in Madrid dat moeilijk weigeren. Die man of vrouw heeft dan een meerderheid in een regionaal parlement in Catalonië dat tot stand gekomen is door verkiezingen die door Madrid zijn uitgeschreven.

Op die manier zou Spanje niet veel anders kunnen dan de autonomie van Catalonië - die vorig jaar opgeschort was - opnieuw te herstellen en een einde te maken aan direct bestuur vanuit Madrid. Anderzijds kan Puigdemont zich dan in het buitenland opwerpen als leider van Catalonië in ballingschap. Via een stroman of strovrouw zou hij dan vanop afstand een vinger in de pap houden in Catalonië zelf. Dat vermijdt ook gezichtsverlies.

Wel is het de vraag hoe ons land gaat reageren als er vanuit België een "regering in ballingschap" zou worden opgericht voor een regio in een andere Europese lidstaat.

Meest gelezen