Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Republikeinen en Democraten hebben akkoord over begroting, maar "shutdown" nog niet vermeden

De leiders van de Republikeinen en Democraten in de Senaat hebben op de valreep een akkoord bereikt over de begroting voor de komende twee jaar. Maar een zogenoemde "shutdown" is daarmee nog niet vermeden. Het akkoord moet nog goedgekeurd worden in de Senaat, waar nog steeds tegenstand heerst, én in het Huis van Afgevaardigden.

Enkele weken geleden was er al een dergelijke "shutdown", zij het grotendeels in het weekend toen veel van die overheidsdiensten toch gesloten waren. Enkele dagen daarna waren de beide partijen in het Congres het eens om de federale overheid tot eind deze week te financieren in een tussentijds akkoord.

Er is hard onderhandeld en vanavond konden Senaatsvoorzitter en Republikein Mitch McConnell en de Democratische fractieleider Chuck Schumer samen aankondigen dat er een akkoord is voor de begroting voor de volgende twee jaar.

Veel details zijn er nog niet bekend, maar er zou 300 miljard dollar extra mogen uitgegeven worden aan defensie en binnenlandse projecten zoals infrastructuur en drugsmisbruik. Dat is eerste is een toegeving aan conservatieve Republikeinen, het tweede aan de Democraten. Er zou ook 90 miljard dollar opzij worden gezet voor wederopbouw in Texas, Florida en Puerto Rico, drie gebieden die vorig jaar zwaar geleden hebben onder orkanen.

Voor zover bekend, is er niets afgesproken over immigranten en de zogenoemde "dreamers", mensen die als kind illegaal de VS waren binnengekomen en daar geduld werden. De vraag is of dat het akkoord nog kan kelderen, want het akkoord moet nog een keer terug naar het Huis van Afgevaardigden, en Nancy Pelosi, de fractievoorzitter van de Democraten in het Huis, heeft gezegd dat ze elk begrotingsakkoord alleen zal goedkeuren als er ook voor die mensen een redelijke oplossing gevonden wordt. Er is ook geen sprake van geld voor de muur langs de grens met Mexico, een eis van president Donald Trump.

Dat alles speelt zich af in een verkiezingsjaar. Een "shutdown" is doorgaans erg weinig populair bij de bevolking en in november van dit jaar zijn er verkiezingen voor het hele Huis en voor een derde van de Senaat. De Democraten hopen daar grote winst te boeken en te profiteren van de ergernis van veel kiezers over de Republikeinen en president Donald Trump.

Meest gelezen