Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump wil grote militaire parade in Washington

De Amerikaanse president Donald Trump wil een grote militaire parade in Washington. Hij gaf opdracht aan het ministerie van Defensie en aan het Witte Huis om nog dit jaar een parade te organiseren. 

De Amerikaanse president Trump was vorig jaar in Parijs op de Franse nationale feestdag en heeft daar de jaarlijkse militaire parade bijgewoond. Toen al heeft hij gezegd dat hij ook zoiets wil, maar dan liefst nog wat groter.  

Volgens Amerikaanse media heeft Trump nu de opdracht gegeven dat hij ook een grote militaire parade wil in Washington. "Iets waar Amerika fier kan op zijn", zou Trump gevraagd hebben. Zijn minister van Defensie, Jim Mattis, zou niet bijzonder opgetogen zijn zijn met het idee, omdat het nodeloos geld kost. Ook is er onenigheid over wanneer zo'n parade zou moeten worden georganiseerd. Zowel de nationale feestdag van Amerika op 4 juli, als Veteranendag in november worden naar voren geschoven.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Militaire parades zijn machtsvertoon

In heel wat landen is er een lange traditie van grote militaire parades. Niet zelden wordt daar nieuw militair materieel getoond. Het militair machtsvertoon tijdens parades draait om prestige. Militaire parades in landen zoals Rusland, China en Noord-Korea zijn jaarlijkse grootste events waar dagenlang voor getraind wordt en waar vele duizenden mensen aan deelnemen.

Ook in ons land wordt jaarlijk een bescheiden militaire parade georganiseerd op 21 juli, de Nationale feestdag.  

Militaire parade India
AFP or licensors

Meest gelezen