Loopbaanonderbreking voor leerkrachten kende vorig jaar een piek

Dertig procent van de Vlaamse leerkrachten maakte vorig jaar gebruik van een vorm van verlof zoals loopbaan­onderbreking of de uitdovende uitstapregeling voor het pensioen. Dat blijkt uit cijfers van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) die De Tijd kon inkijken. De grote toeloop verscherpt het probleem van het lerarentekort.

Vorig schooljaar hadden de leerkrachten een laatste kans om in een niet-thematische loopbaanonderbreking te stappen en daarvoor een vergoeding te krijgen. Sinds dit jaar is, zoals voor alle ambtenaren, alleen nog een loopbaanonderbreking mogelijk voor ouderschap, palliatieve zorg, medische bijstand of het volgen van een opleiding.

"De leerkrachten hebben duidelijk de laatste kans gegrepen voor loopbaan­onderbreking met vergoeding", zegt minister Crevits. Bijna een derde van hen heeft vorig jaar gebruik gemaakt van het oude stelsel, terwijl dat vijf jaar geleden maar een op de vijf was. Bij de vijftigplussers kiest zelfs veertig procent van de leerkrachten voor een vorm van werkonderbreking, tien procent meer dan vijf jaar geleden.  Het aantal loopbaanonderbrekingen voor 55-plussers steeg vorig jaar van 1.731 naar 3.035.

Lerarentekort

De grote belangstelling voor de verlofstelsels vorig jaar maakt dat het lerarentekort in het onderwijs nog nijpender is geworden. Zo wordt het alsmaar moeilijker voor schooldirecties om interim-leerkrachten of vervangingen te vinden, vooral in de loop van een schooljaar.

Minister Crevits erkent het probleem, maar zegt dat de vraag vooral stijgt door de uitstroom van oudere leerkrachten en de stijgende geboortecijfers. Het probleem doet zich vooral in het secundair onderwijs voor.

De hervorming van de verlofstelsels was een eerste stap naar een loopbaanpact dat de loopbaan van leekrachten aantrekkelijker moet maken. Daarbij moet niet alleen gekeken worden naar het einde van de loopbaan, maar moet er ook aandacht gaan naar de beginnende leerkrachten, die er nu vaak na enkele jaren de brui aan geven wegens een gebrek aan werkzekerheid. Maar de onderhandelingen over het pact verlopen moeizaam, en de kans op succes voor de verkiezingen van 2019 lijkt klein.

Meest gelezen