Videospeler inladen...

Vrij grote meerderheid in Europees Parlement verwerpt voorstel transnationale lijsten

Er komt geen Europese kieskring bij de volgende Europese verkiezingen. Een meerderheid in het Europees Parlement heeft een voorstel over transnationale lijsten verworpen.

Met transnationale lijsten zouden Europese politici zich in de hele Europese Unie kandidaat kunnen stellen bij de Europese verkiezingen. Een Europese kieskring dus. Concreet zouden wij in Vlaanderen op die manier op één stembiljet moeten kiezen uit kandidaten van Vlaamse partijen en op een ander stembiljet op pakweg een Franse, Bulgaarse of Italiaanse kandidaat.

Uitslag van de stemming

Het Europees Parlement moest daarover vandaag stemmen, maar een vrij grote meerderheid heeft het voorstel verworpen. 368 parlementsleden stemden tegen transnationale lijsten, 274 voor en er waren 34 onthoudingen.

Vooral de Europese Volkspartij (EVP) en de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) stemden tegen. Ook extreem links en veel socialisten (vooral de Nederlanders) stemden tegen de transnationale lijsten. In het kamp van de voorstanders bevonden zich de groenen, liberalen en socialisten. De Britse partij Labour heeft zich onthouden bij de stemming. 

Rob Heirbaut, Europaspecialist van VRT NWS, geeft uitleg over de argumenten van de tegenstanders van de transnationale lijsten. (lees verder onder de video) 

Videospeler inladen...

Wat tegenstanders vrezen:
- Kleine lidstaten zijn bang dat vooral grote landen bevoordeeld zouden worden
- Anderen gebruiken het argument dat er geen Europees volk bestaat en dit niet kunstmatig gecreëerd kan worden
- Er is ook de vrees dat via de transnationale lijsten een forum wordt gegeven aan anti-europese partijen. Politici als Wilders of Le Pen kunnen steun vinden voor hun standpunten over landsgrenzen heen.
- Vooral de EVP, de grootste Europese fractie, zou vrezen dat de Franse president Emmanuel Macron via een Europese beweging aan macht zal winnen door de Europese lijsten. De EVP zelf ontkent dit.  

Reactie van Guy Verhofstadt

De stemming voor de afschaffing van de transnationale lijsten is een nederlaag voor onder anderen Guy Verhofstadt, de fractievoorzitter van de Europese liberalen. Hij is een grote voorvechter van een Europese kieskring. 

Videospeler inladen...

Verhofstadt zegt dat hij teleurgesteld is, maar geeft de strijd niet op. Het dossier gaat nu naar de Europese Raad met staatshoofden en regeringsleiders waar onder anderen de Franse president Macron het dossier zal verdedigen, zo stelt Verhofstadt. 

Meest gelezen