Videospeler inladen...

Vrouwelijke werknemers eisen miljarden van winkelketen Tesco omdat ze minder betaald werden dan mannen

De Britse winkelketen Tesco riskeert een schadevergoeding tot vier miljard pond te moeten betalen aan vrouwelijke werknemers die jarenlang minder betaald werden dan mannelijke collega's voor hetzelfde werk.

In Groot-Brittannië verzamelt een advocatenkantoor klachten van vrouwen die voor Tesco werken of er vroeger voor gewerkt hebben. Als die gebundeld worden, wil het kantoor Tesco voor de rechter dagen en een schade­vergoeding voor de betrokken vrouwen eisen.

Per werkneemster zou dat kunnen oplopen tot 20.000 pond (ruim 22.500 euro) of een totaal van ongeveer vier miljard pond. Het zou de grootste schadeclaim ooit zijn voor ongelijk betaald loon in Groot-Brittannië.

Volgens het advocatenkantoor hebben al meer dan duizend vrouwen contact opgenomen en een honderdtal van hen zou bereid zijn om zich achter de klacht te scharen. In totaal zou de klacht kunnen slaan op 200.000 werkneemsters die de voorbije 34 jaar voor Tesco gewerkt hebben.

Een wet uit 1984 bepaalt dat vrouwen en mannen in Groot-Brittannië voor hetzelfde werk of dezelfde verantwoordelijkheden gelijk betaald moeten worden, maar in de praktijk is dat vaak niet zo. Volgens de klagers verdienen vrouwen gemiddeld acht pond per uur, waar dat bij mannen kan oplopen tot elf pond.

De winkelketen Tesco - een van de grote in het Verenigd Koninkrijk - verdedigt zich en zegt dat het niet altijd gemakkelijk is om banen te vergelijken. Het advocatenkantoor voert overigens al een gelijkaardige rechtszaak tegen het stadsbestuur van Birmingham en wil dat ook doen bij rivalen van Tesco, zoals supermarkten Asda en Sainsbury's.

Onlangs was er in Groot-Brittannië ook veel protest nadat was gebleken dat ook bij de openbare omroep vrouwelijke werknemers systematisch minder betaald werden dan hun mannelijke collega's voor hetzelfde werk.

Meest gelezen