Zus van Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un komt naar Winterspelen in Zuid-Korea

Kim Yo-jong, een rijzende ster binnen het communistische regime in Noord-Korea, zal vrijdag de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang bijwonen. Dat is een opmerkelijke zet, waarmee Pyongyang opnieuw de media-aandacht opzoekt.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Kim Yo-jong is vier jaar jonger dan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Ze is een vertrouwelinge van haar broer en werd vorig jaar benoemd in het politburo, de top van de communistische partij in Noord-Korea.

Vrijdag zal ze in Pyeongchang in Zuid-Korea de opening van de Olympische Winterspelen bijwonen. Het is de eerste keer dat een lid van de familie Kim -die nu al drie generaties Noord-Korea leidt- naar het zuiden komt.

Eerder was bekendgemaakt dat Kim Yong-nam, de voorzitter van het parlement in Noord-Korea, ook naar de Spelen komt. Hij wordt beschouwd als het ceremoniële staatshoofd van het communistische regime in Pyongyang. Naast atleten stuurt Noord-Korea ook een bekende meisjesgroep naar Pyeongchang om de Spelen op te luisteren.

Noord- en Zuid-Koreaanse atleten zullen overigens samen optrekken tijdens de openingsceremonie en dat onder een neutrale vlag, een witte vlag met in het blauw de vorm van het Koreaanse schiereiland.

Charme-offensief moet aandacht trekken

Het huidige charmeoffensief van Noord-Korea begon met de verrassend verzoenende nieuwjaarsboodschap van Kim Jong-un, tenminste richting Zuid-Korea en dat na een jaar van oorlogsdreiging en testen met raketten en kernbommen.

Daar zit uiteraard een bedoeling achter: het geïsoleerde Noord-Korea is jaloers dat het meer succesvolle Zuid-Korea met de Winterspelen in Pyeongchang de aandacht van alle media ter wereld op zich zal trekken. Door hoge delegaties te sturen, krijgt Noord-Korea ook media-aandacht.

Zuid-Korea speelt dat spelletje graag mee. Het verzekert Seoel dat Noord-Korea de Winterspelen in Pyeongchang niet zal verstoren zoals dat in het verleden wel het geval was tijdens de Olympische Spelen van Seoel in 1988.

Met het begin van de lente zijn de Winterspelen en de Paralympische opvolger in Pyeongchang voorbij en wordt alles weer normaal. Dan zullen Zuid-Koreaanse en Amerikaanse troepen zoals jaarlijks grote militaire oefeningen houden en zal Pyongyang daar moord en brand over schreeuwen.

De Zuid-Koreaanse delegatie atleten is aangekomen in Pyeongchang
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen