125 gedetineerden moeten op matras op de grond slapen

In januari hebben er 125 gedetineerden op een matras op de grond moeten slapen in de gevangenis. Dat blijkt uit cijfers van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en komt onder andere door te weinig personeel. Sinds vorige week zijn er vakbondsacties in alle gevangenissen van het land om dat personeelsprobleem aan te kaarten. Vanavond om 22 uur start er een tweede 32-urenstaking.

In januari sliepen er 125 gedetineerden op een matras op de grond in een Belgische gevangenis. Het probleem situeert zich vooral in Vlaanderen, meer bepaald in de gevangenissen van Brugge, Antwerpen, Gent, Hasselt en Ieper. In Hasselt sliepen er in totaal 76 gedetineerden op matrassen op de grond. Maar ook in Marche en Nijvel waren er te weinig cellen. Minister Geens gaf de cijfers als antwoord op een parlementaire vraag van Kamerlid Annick Lambrecht (SP.A).  

Te weinig personeel

Lambrecht schrok van deze cijfers. "Hoe kan je gedetineerden  kalmeren als je ze met een matras laat binnengaan bij anderen om zich in piepkleine cellen bij de voegen. We hebben echt een probleem om onze gevangenen klaar te maken voor de maatschappij. Als je gevangenen  bij mekaar op matrassen opstapelt komen ze natuurlijk niet goed uit de gevangenis."

Ons land heeft echt een probleem om gevangenen klaar te maken voor de maatschappij.

Annick Lambricht (SP.A)

Minister Geens zegt dat hij deze cijfers betreurt en er alles aan doet om extra capaciteit te creëren. Zo komen er zowel in de gevangenissen van Beveren en Leuze 40 extra bedden. Maar het heeft ook te maken met de personeelstekorten in de gevangenis. In Brugge zijn er bijvoorbeeld cellen geoeg, maar twee van de afdelingen worden niet gebruikt omdat er te weinig personeel is.

Nieuwe 32-urenstaking

De vakbonden voeren al sinds vorige maandag acties in alle gevangenissen van het land om het personeelsprobleem aan te kaarten. Vorige vrijdag was er een eerste 32-urenstaking, vanavond om 22h begint er een tweede grote actie.  Minister Geens zat gisteren samen met de bonden. Er komt nu een nieuw voorstel dat volgens de bonden "constructief" zal zijn.

Meest gelezen