Videospeler inladen...

Auto blijft populairste vervoermiddel naar het werk

Vorig jaar reed 1 op de 5 bedienden in een bedrijfswagen naar het werk. Dat is een stijging van 10 procent tegenover 2016. Dat blijkt uit de nieuwe mobiliteitsbarometer van HR-dienstverlener Acerta. De fiets wordt tegelijk wel populairder. Vorig jaar reed 24 procent van de werknemers regelmatig met de fiets naar het werk, een stijging van 8 procent tegenover het jaar voordien. Het openbaar vervoer blijkt het minst geliefde vervoermiddel.

De auto blijft met kop en schouders het populairste vervoermiddel naar het werk. Ruim 76 procent van de werknemers nam vorig jaar geregeld de auto. Dat is een lichte daling tegenover 2016. Tegelijk zijn er opnieuw meer mensen die in een bedrijfswagen van en naar het werk rijden: 1 op de 5 bedienden, ofwel 10 procent meer dan het jaar voordien. 

Die cijfers komen uit de nieuwe mobiliteitsbarometer van Acerta, en zijn gebaseerd op de loongegevens van werknemers bij meer dan 40.000 werkgevers in de private sector. Uit de studie blijkt overigens dat de stijging bij vrouwen met een bedrijfswagen drie keer hoger is dan bij mannen. Al hebben vrouwen volgens Acerta nog een grote achterstand in te halen om op hetzelfde niveau te komen als hun mannelijke collega’s. 

Meer pendelaars per fiets naar het werk

De fiets staat op de tweede plaats in de rangschikking, maar wel een stuk lager. Toch blijft de populariteit van de fiets wel toenemen. Vorig jaar reed 1 op de 4 werknemers bijna uitsluitend met de fiets naar het werk. Dat is een stijging van 8 procent tegenover 2016.

Volgens Dirk Wijns, directeur van Acerta, stijgt de populariteit van de fiets al sinds 2011 en heeft dat enkele redenen: “Gemiddeld leggen werknemers zo’n 19 kilometer af tussen de woonplaats en het werk. Die afstand is perfect overbrugbaar met de fiets, zeker sinds de komst van de elektrische fiets. Je bent soms langer met de wagen onderweg dan met de fiets. De overheid moedigt de fiets ook aan door  fietssnelwegen aan te leggen.” 

Ook stijging bij openbaar vervoer

Het openbaar vervoer blijft het minst geliefde vervoermiddel. Slechts 7 procent van de werknemers neemt geregeld de bus, tram, trein of metro. Toch is dat volgens de studie van Acerta een duidelijke stijging van 5,5 procent tegenover 2 jaar geleden. “De realiteit valt zelfs positiever uit. Onze barometer meet geen gegevens van de openbare sector en net die sector vertegenwoordigt de grootste groep van trein- en busreizigers”, zegt Wijns.

Uit de studie van Acerta blijkt dat steeds meer mensen kiezen voor een combinatie van verschillende vervoermiddelen. Vooral de wagen wordt af en toe ingeruild voor een fietstocht naar het werk. Een kleine 10 procent van de werknemers laat de auto bij mooi weer staan om de fiets te nemen. 

Andere combinaties worden veel minder gemaakt. Zo neemt slechts 0,5 procent van de pendelaars die met de auto gaan werken af en toe het openbaar vervoer.

Videospeler inladen...

Meest gelezen