Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Bermuda schaft het homohuwelijk af

Het Britse overzeese gebiedsdeel Bermuda heeft het homohuwelijk afgeschaft. Huwelijken van homo's en lesbiennes die al getrouwd zijn, blijven rechtsgeldig.

In Bermuda heeft de gouverneur zijn handtekening gezet onder een wetsvoorstel dat al was aangenomen door het parlement. De wet maakt een einde aan het homohuwelijk. Bermuda is het eerste land ter wereld dat deze beslissing neemt.

Het besluit van de gouverneur is opmerkelijk. Door deze wet te tekenen keert hij zich tegen een uitspraak van het Hooggerechtshof van Bermuda, dat vorig jaar besliste dat het homohuwelijk moest worden toegestaan. Ze beargumenteerden toen hun besluit met "in de grondwet staat dat discrimineren verboden is".

Geregistreerd partnerschap

Maar het conservatieve deel van de bevolking en een meerderheid in het parlement steunden het wetsvoorstel dat het homohuwelijk verbiedt. 

Koppels van hetzelfde geslacht hebben wel de mogelijkheid om een geregistreerd partnerschap te sluiten. Volgens Walter Brown, minister van Binnenlandse Zaken, hebben ze gelijkwaardige rechten als getrouwde koppels. Dat is om een "goed evenwicht te vinden tussen twee onverenigbare groepen". 

De Britse regering laat weten dat ze "zeer teleurgesteld" is over de invoering van het verbod, maar dat ze zich niet gaat mengen in de beslissing. 

Meest gelezen