Videospeler inladen...

Mary werpt procedurefout op om Abdeslam vrijuit te laten gaan

Dag twee van het proces tegen Salah Abdeslam en Sofien Ayari zit erop. Het was een dag vol bevlogen pleidooien van de advocaten en Sven Mary die een procedurefout in de strijd gooit om Abdeslam vrijuit te laten gaan. We zetten de belangrijkste feiten op een rij. 

Advocaat Speciale Eenheden roept rechtbank op om werk cliënt voort te zetten

De advocaat van de Speciale Eenheden van de federale politie, Tom Bauwens, begint de dag met een vernietigend betoog. In de eerste plaats tegen Salah Abdeslam: "Ik ben blij dat Abdeslam vandaag in zijn bed gebleven is, zijn gedrag vermoeit mij." Maar ook tegen de rechter vaart hij stevig uit over de anonimiteit van zijn cliënt. "Er is geen probleem met de anonimiteit. Als u dat niet aanvaardt, riskeert u 1 tot 2 jaar cel en een geldboete."

Over de agenten van de Speciale Eenheden getuigt hij het volgende. "Mijn cliënt met 20 jaar ervaring is gereduceerd tot iemand die niet meer zelfstandig kan stappen. Dát is de realiteit van dit proces." Méér nog: "Hij ziet zich niet als slachtoffer. Hij heeft zijn werk gedaan en vraagt alleen dat u zijn werk verderzet. En dat u het recht laat geschieden."

Advocaten Ayari benadrukken dat hun cliënt niet wilde sterven, wél wilde vluchten

Daarna is de verdediging van de twee verdachten aan de beurt. De advocaten van Ayari spelen het vooral op het feit dat hun cliënt gevlucht is. "Er was een wil om te vluchten, anders waren ze wel in het appartement gebleven. Waarom zou Ayari vluchten als hij vastbesloten was om politieagenten te doden? Hij wilde niet sterven, noch een bloedbad aanrichten."

Sven Mary roept procedurefout in om Abdeslam vrij te pleiten

Sven Mary - die ondanks alle hetze toch de advocaat van Abdeslam blijft - werpt meteen een procedurefout op om zijn cliënt vrij te pleiten. Het gaat meer bepaald om de taalwet. Daar kan u hier alles over lezen

Maar hij gaat verder: hij benadrukt meermaals dat het om de schietpartij in de Driesstraat moet draaien. En alleen daarom. "Niet om de hypotheses of de fantasie. Het recht, en niets dan het recht. Het dossier en niets dan het dossier. Het gaat hier om de Driesstraat. En niets anders dan de Driesstraat."

"Ik ben er juridisch, niet persoonlijk, van overtuigd: in dit dossier zijn er geen elementen om Abdeslam te veroordelen." Hij vraagt dan ook aan de rechtbank om zijn cliënt vrij te pleiten. 

Wordt vervolgd... Op 29 maart, met de discussie of de burgerlijke partijstelling van V-Europe.

Meest gelezen