Videospeler inladen...

"Begrotingsakkoord zou historisch kunnen zijn als het goedgekeurd raakt"

In de Verenigde Staten hebben Republikeinen en Democraten in de Senaat op de valreep een deal bereikt over de begroting. Die voorziet geld voor de federale overheid tot september 2019, maar het akkoord moet wel nog goedgekeurd worden door de voltallige Senaat en het moet ook nog naar het Huis van Afgevaardigden. 

"Het zou een historisch akkoord kunnen zijn als het goedgekeurd geraakt de komende 24 uur", legt Amerikacorrespondent Björn Soenens uit. "De deadline is morgen 6 uur Belgische tijd. Als dan het akkoord niet rond is, stevenen we af op een nieuwe shutdown waarbij de overheid de deuren sluit. De deal is gesloten tussen de leiders van de Republikeinen en de Democraten in de Senaat, maar is nog niet eens goedgekeurd door de voltallige Senaat en de deal moet ook nog naar het Huis van Afgevaardigden." 

De deal bevat voor elk wat wils. "Zo zitten goede akkoorden meestal in elkaar", legt Soenens uit. "Er zijn vele miljarden extra voor Defensie vanwege de Republikeinen en vele miljarden extra voor binnenlandse bestedingen (kinderopvang, infrastructuur, strijd tegen drugs, rampbestrijding,...) voor de Democraten. Maar er is weerstand van beide partijen in het Huis van Afgevaardigden. De Democraten vinden het abominabel dat er in het begrotingsakkoord niets staat over de Dreamers, jonge immigranten zonder papieren waar er een regeling voor nodig is omdat ze anders het land uit moeten. De Republikeinen vinden het een vreselijke deal omdat het 300 miljard toevoegt aan de al grote schuldenberg van de VS."

De vraag is nu hoe de partijen hun leden zo gemasseerd krijgen dat ze de begrotingswet ter goedkeuring kunnen voorleggen aan president Trump. In het Huis van Afgevaardigden zitten heel veel Democraten die niet willen stemmen voor een wet als er niets over de Dreamers in staat. Nancy Pelosi, de leider van de Democraten, heeft trouwens in het Huis van Afgevaardigden een 8 uur durende speech gehouden om te eisen dat er iets over de Dreamers in het akkoord zou komen. Als het de komende 24 uur niet lukt om de deal goed te keuren, dan stevent de VS af op een nieuwe shutdown. 

Meest gelezen