Videospeler inladen...

Brexit-interview gaat viraal nadat presentator minstens 10 keer dezelfde vraag moet stellen aan staatssecretaris

In het Verenigd Koninkrijk heeft presentator Andrew Neil in een brexit-interview minstens 10 keer gevraagd aan de staatssecretaris voor Internationale Handel Greg Hands, of het Verenigd Koninkrijk tijdens de overgangsperiode van de brexit in de Europese douane-unie zal blijven of niet. De staatssecretaris wou de vraag maar niet concreet beantwoorden. De video van het interview gaat ondertussen viraal.  

In het Verenigd Koninkrijk was de staatssecretaris voor Internationale Handel Greg Hands te gast in het programma Daily Politics op BBC Two. Presentator Andrew Neil weigerde voldoening te nemen met de nietszeggende antwoorden van staatssecretaris Hands over het al dan niet aanblijven in de Europese douane-unie. Daardoor heeft de presentator ontelbare malen dezelfde vraag gesteld: “Blijft het Verenigd Koninkrijk tijdens de overgangsperiode van de brexit in de Europese douane-unie of niet?” Duidelijkheid over de positie van de regering van de Britse premier Theresa May kwam er niet. 

Ik ga je vandaag niet vertellen wat onze startpositie is omdat de onderhandelingen nog niet begonnen zijn

Greg Hands

“Ik ga je vandaag niet vertellen wat onze startpositie is omdat de onderhandelingen nog niet begonnen zijn”, antwoordde staatssecretaris Hands telkens met andere woorden. Een geërgerde Neil reageerde met “U onderhandelt in de naam van het Britse volk. Wij hebben het recht om dit te weten.” Neil voegde er nog aan toe: “Heeft u enig idee waar u over aan het praten bent? Ik maak me zorgen.”

Uiteindelijk zei Hands dat de regering “tijdens de overgangsperiode dezelfde voorwaarden rond handel wil als vandaag”.

Heeft u enig idee waar u over aan het praten bent? Ik maak me zorgen. 

Andrew Neil

Interview gaat viraal

Deze week wordt het thema in Brussel besproken door de onderhandelaars van premier May en de Europese tegenhangers. Maar wat het uitgangspunt van de regering is, kwamen we niet te weten. Neil heeft nochtans erg zijn best gedaan door de vraag te blijven herhalen. Ondertussen gaat de 3 minuten durende video viraal. 

Morgen uitgangspositie bekend

Er is recent een onderzoek gelekt, besteld door de Britse regering, over de economische impact van de brexit. Daaruit blijkt dat elke regio in het Verenigd Koninkrijk economisch sterk getroffen zal worden. Vooral een scenario waarin er niet meteen een nieuwe handelsrelatie met de EU wordt opgezet, zou zeer negatieve gevolgen hebben. 

Normaal gezien zou de regering van May morgen haar uitgangspositie bekend moeten maken aan de Europese Commissie.

Meest gelezen