Videospeler inladen...

Stikstofdioxide van dieselmotor schadelijker dan fijn stof voor hart

De Belgische Vereniging voor Cardiologie pleit voor een snelle afbouw van het dieselwagenpark. Ook de Europese norm voor smogalarm is nog te laks vinden de cardiologen.

In ons land zijn er beduidend meer hartinfarcten bij zware vervuiliging. Zo blijkt uit onderzoek. Tijdens het smogalarm is er een stijging van 10 à 15 procent van het aantal hartaanvallen. Fijn stof en stikstofdioxide van dieselmotoren zijn de grote boosdoeners. “We zien ook dat stikstofdioxide schadelijker is dan fijn stof,” zegt onderzoeker Marc Claeys, voorzitter van de Belgian Society of Cardiology, “stikstofdioxide berokkent meer kwaad dan fijn stof”.

Dit is een appel om het dieselverhaal te laten eindigen

Marc Claeys, cardioloog UZAntwerpen

“Ook als de vervuiling lager is dan de Europese norm voor smogalarm, dan zien we nog een serieuze impact op de gezondheid”. Voor Claeys is het duidelijk dat de Europese norm te zwak is en dat Europa en ons land de norm moet hanteren van de Wereldgezondheidsorganisatie. “Luchtverontreiniging betekent dus niet alleen longaandoeningen, maar ook hartkwalen. Dus elke vorm van fossiele brandstof zouden we moeten kunnen beperken in de loop van de tijd, hoe sneller dat we dat doen hoe beter voor de gezondheid”. Vlaams minister van Leefmilieu Schauvliege wil voorlopig niet reageren en zegt dat ze een voorstel uitwerkt.

Meer onderzoek

De vereniging van cardiologen heeft een werkgroep opgericht om meer onderzoek te doen naar het verband tussen hart-en vaatziekten en luchtverontreiniging. “Hartaandoeningen zijn de belangrijkste doodsoorzaak. Dus we hopen dat onderzoek ook wordt gesteund”.  

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen