Archieffoto

Carrefour-winkels in Genk, Turnhout en Borsbeek gesloten door vakbondsacties

Er zijn vandaag drie Carrefour-supermarkten gesloten door vakbondsacties: in Genk, Turnhout en Borsbeek. De directie van de winkelketen zegt dat de stakingsposten bemand worden door externe vakbondsmilitanten.

Carrefour maakte eind januari bekend dat er een herstructurering komt in het Belgische netwerk die gevolgen kan hebben voor maximaal 1.233 werknemers. Het gaat om 1.053 personeelsleden van de hypermarkten en 180 op de hoofdzetel van Carrefour in Evere.

Twee hypermarkten, in Genk en Luik, zullen worden gesloten. Andere winkels, zoals die in Turnhout, moeten inkrimpen. Gisteren nog was er een ondernemingsraad waar de vakbonden toelichting kregen bij de herstructureringsplannen, maar die verliep in een gespannen sfeer.

Na de bekendmaking van de intentie van Carrefour hield het personeel in verscheidene supermarkten de deuren dicht uit protest tegen de plannen. Ook vandaag zijn er dus drie winkels gesloten.

"Er staan stakingsposten", aldus Carrefour-woordvoerder Baptiste van Outryve. "Er zijn veel collega's aan het werk, maar helaas kunnen de klanten niet binnen. Er staan stakingsposten die worden bemand door enkele vertegenwoordigers van de vakbonden en heel wat mensen die wij niet kennen, die niet voor Carrefour werken."