Cipiers starten (opnieuw) 32 urenstaking: iets minder dan de helft legt het werk neer

In de gevangenissen van ons land is om 22 uur de aangekondigde 32 urenstaking van start gegaan. In Vlaanderen is zo'n 40 procent niet komen opdagen, in Wallonië iets meer dan de helft, zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen.

ACV en ACOD voerden vorige week al actie wegens het gebrek aan personeel en investeringen in de Belgische gevangenissen. Justitieminister Koen Geens (CD&V) deed daarna een voorstel, maar de vakbonden beslisten toch door te gaan met de 32 urenstaking, die vanavond dus startte en nog duurt tot zaterdagochtend. ACV wou meer garanties, ACOD zou het voorstel tijdens de staking aan de achterban voorleggen en later een definitief standpunt innemen.

Agenten vervangen

In de Vlaamse gevangenissen is vannacht gemiddeld 62 procent van de cipiers aan de slag, zegt Kathleen Van De Vijver van het gevangeniswezen. In sommige gevangenissen, zoals Brugge (28 procent) en Ieper (33 procent), is minder personeel aanwezig. Een veertigtal politieagenten vervangt in Vlaanderen de stakende cipiers.

In Wallonië werkt gemiddeld 47 procent, al ontbreken cijfers van een belangrijk deel van de gevangenissen, onder andere die van Vorst. Voor zover bekend springen in Wallonië een tiental agenten bij. Wellicht zal het aandeel stakende cipiers toenemen als de dagploegen aan de slag gaan.

Meest gelezen