Europees Parlement vraagt Commissie om afschaffing zomeruur te onderzoeken

Schaft Europa het halfjaarlijkse omschakelen tussen zomer- en wintertijd af? Zover zijn we nog niet. De discussie wordt wel gevoerd en het Europees Parlement heeft nu met een grote meerderheid gevraagd aan de Europese Commissie om een onderzoek te voeren.

In een resolutie vraagt het Europees Parlement aan de Commissie om Richtlijn 2000/84/EG "grondig te beoordelen en indien nodig met een voorstel voor herziening ervan te komen". Die bewuste richtlijn bepaalt de zomertijd.

Het Parlement wijst erop dat uit "tal van wetenschappelijke onderzoeken" niet blijkt dat het verzetten van de klok voordelen heeft, maar - integendeel - een negatieve invloed heeft op de menselijke gezondheid, de landbouw en de verkeersveiligheid.

In elk geval zijn er steeds meer tegenstanders van de uurwijziging. Maar over de afschaffing als dusdanig heeft het Europees Parlement voor alle duidelijkheid vandaag dus niet gestemd.

Meest gelezen