Kesteloot: "Herstructurering bij De Lijn zal reizigers ten goede komen"

Openbaarvervoersmaatschappij De Lijn krijgt een nieuwe interne structuur met minder managers en minder bedienden. De raad van bestuur van De Lijn heeft de herstructurering goedgekeurd. De vakbonden bij De Lijn zijn ontstemd en willen volgende week staken. Maar voor de reizigers is de herstructering positief. Dat zei directeur-generaal van De Lijn Roger Kesteloot in "De ochtend" op Radio 1.

De komende drie jaar verdwijnen 286 jobs bij De Lijn, vooral managmentsfuncties en bedienden. De reorganisatie is nodig om De Lijn effeciënter te maken en de toekomst van De Lijn na 2020 veilig te stellen, klinkt het. Er wordt gesnoeid in de tussenlaag tussen de hoofdzetel en de centrale diensten enerzijds en de operaties op het terrein anderzijds. Kesteloot maakt zich sterk dat dit kan zonder naakte ontslagen, onder meer door mensen die op pensioen gaan niet te vervangen.

Met de herstructuring kan De Lijn de komende jaren zo'n 40 miljoen euro besparen. Dat zal volgens Kesteloot zeker niet ten koste gaan van de reizigers, integendeel. "Wat we gaan besparen, zullen we herinvesteren in ons bedrijf, een deel in het het aanbod, een ander deel in ons eigen personeel. Op dit moment nemen we al initiatieven op het vlak van digitalisering, voor een betere dienstverlening," aldus Roger Kesteloot.

Voor de vakbonden volstaat dat niet en ze gaan vrijdag 16 februari staken. Ze maken zich vooral zorgen over ingrepen bij de lokale stelplaatsen en over het sociale luik van het herstructureringsplan. Zo zullen sommige werknemers elders moeten gaan werken. Volgens Geert De Rous van de liberale vakbond is er te weinig overleg met het personeel. "Het vertrouwen van het personeel in De Lijn is serieus aan het afnemen," zegt De Rous. Met de staking willen de bonden druk zetten om gehoord te worden en om het herstructureringsplan nog bij te sturen.

Meest gelezen