Typhoon als opvolger van F-16? "19 miljard economische return"

Als ons land kiest voor de Typhoon van Eurofighter als opvolger van de F-16, dan zal er op termijn 19 miljard terugvloeien. Dat belooft althans het Brits-Duitse consortium Eurofighter zelf. Volgende week woensdag moeten de finale offertes worden ingediend.  

Copyright©2011 Katsuhiko TOKUNAGA/DACT, All Rights Reserved

Het Britse Eurofighter is met de Typhoon een van de twee overgebleven kandidaten om 34 nieuwe gevechtstoestellen te leveren. Ons land rekent voor die bestelling op zo’n 4 miljard euro, maar de totale gebruikskosten voor een periode van zeker 20 jaar kunnen oplopen tot 15 miljard euro. Dat komt omdat er heel wat piloten getraind moeten worden, de bewapening zal worden aangepast en omdat gevechtstoestellen al die jaren erg veel en peperduur onderhoud vragen.  

Typhoon komt met beveiliging voor uw laptop

Omdat België geen grote defensie-industrie heeft, belooft Eurofighter om hier nieuwe kennis- en onderzoekscentra op te richten. Die zullen onderzoek voeren, onder meer naar het beveiligen van strategische netwerken van energie en data. Op die manier zouden ook de Belgische telecomnetwerken beter worden beveiligd tegen aanvallen door buitenlandse hackers.

Volgens Anthony Gregory van het Britse BAE belooft Eurofighter "een Europese oplossing die jobs en economische meerwaarde biedt voor België". Volgens Eurofighter mag België ook mee aan tafel zitten in de stuurgroep voor een nieuwe Europees gevechtstoestel van de 6e generatie.  

Typhoon

Die plannen worden door bronnen bij de Luchtcomponent op enige scepsis onthaald: "Het gaat om een nog erg vaag plan, dat bovendien in de kinderschoenen staat. Een nieuw en inzetbaar Europees gevechtstoestel laat zeker nog 20 jaar op zich wachten."

Beslissen dit jaar of niet?

Volgende week woensdag moeten de finale offertes worden ingediend door de twee overgebleven kandidaten die de procedure volgen. Het gaat om het Amerikaanse Lockheed Martin met de F-35 en het Brits-Duitse Eurofighter.

Ook Frankrijk hoopt met het Franse toestel de Rafale te kunnen meedingen, maar doet wel niet mee aan de officiële procedure. Het is niet duidelijk of de Franse aanpak nog een kans maakt, onder meer omdat er grote onduidelijkheid is over het Franse voorstel.

In principe zou de regering nog dit jaar beslissen wie de nieuwe 34 gevechtstoestellen mag leveren. Voorstanders van het dossier hopen dat de knoop nog voor de NAVO-top van 11 en 12 juli zou worden doorgehakt, maar die timing lijkt wel erg krap te worden.

AP2007

Meest gelezen