Europees Parlement stemt over afschaffing winter- en zomertijd

Het Europees Parlement stemt vandaag over de afschaffing van de winter- en zomertijd. Maar welke tijd er uiteindelijk gekozen zal worden bij de afschaffing, is nog niet duidelijk. Want daarover zijn de leden van het Europees Parlement het nog niet eens.

Eind maart is het weer zover, dan draaien we de klok weer één uur vooruit. De zomertijd werd in 1977 ingevoerd, als maatregel om energie te besparen tijdens de economische crisis toen. Als het 's avonds langer licht is, hoeven de lichten namelijk minder snel aan en blijven mensen langer buiten, was de redenering. Energie en geld gespaard.

Maar dat argument moet, veertig jaar later, bijgesteld worden. Want de overschakeling van winter- naar zomertijd betekent nog maar een besparing van 2,60 euro jaarlijks op je elektriciteitsrekening.

Een verwaarloosbaar economisch voordeel, onder meer dankzij de komst van de ledverlichting en efficiëntere toestellen. Het Europees Parlement is er intussen van overtuigd geraakt dat de afwisseling tussen zomer- en wintertijd nu veel meer nadelen dan voordelen heeft.

Onze biologische klok wordt twee keer per jaar ontregeld, als ik een jetlag wil ga ik wel op reis

Europees Parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA)

"De wetenschappelijke bewijzen stapelen zich op", zegt Europees Parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) in "De ochtend" op Radio1. "Bewijzen dat die afwisseling negatieve effecten heeft op bijvoorbeeld de volksgezondheid en de verkeersveiligheid."

Demesmaeker is een duidelijke voorstander van de afschaffing van de omschakeling tussen zomer- en wintertijd. Maar welke tijd na de afschaffing moet overblijven, daarover wil hij zich niet uitspreken. "Dat zal afhangen van de Europese Commissie, wij vragen dat zij met een voorstel komt."

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) ziet de afschaffing van het systeem minder zitten. "Als de omschakeling wordt afgeschaft, zou ik willen dat de zomertijd blijft. Die zeven maanden met een uur meer zonlicht, zou ik niet willen missen."

Die zeven maanden met een uur meer zonlicht zou ik niet willen missen  

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open VLD)

Maar tegelijkertijd vreest ze ook voor de verkeersveiligheid. "Want als het altijd zomertijd zou zijn, zou de ochtendspits ook maandenlang in het donker verlopen en moeten kinderen ook maandenlang in complete duisternis naar school."

"Misschien moeten we dus gewoon maar ons boerenverstand gebruiken en de voordelen van beide tijden behouden", meent Vautmans, "en de omschakeling tussen zomer- en wintertijd niet afschaffen."

Wat vinden andere Vlaamse Europarlementsleden?

Videospeler inladen...

Tom Vandenkendelaere (CD&V / EVP) pleit voor de afschaffing van de zomertijd. Bart Staes (Groen / Europese Groenen) ziet geen heil in de afschaffing. En Guy Verhofstadt (Open VLD / Europese Liberalen) houdt zich niet bezig met dit debat.

Meest gelezen