Meer en meer Vlaamse steden en gemeenten willen statiegeld op blikjes en plastic flessen

Al 36 Vlaamse steden en gemeenten hebben zich ondertussen aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Dat is een verzameling van organisaties, bedrijven, en steden en gemeenten die statiegeld op blikjes en plastic drankflessen willen invoeren. Het aantal Vlaamse gemeenten en steden die voorstander zijn, blijft elke dag toenemen. 

Gent, Dendermonde, Tongeren, Edegem, Bonheiden, Veurne en Diest. Dit zijn enkele van de nieuwe Vlaamse steden en gemeenten die zich hebben aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Op een kleine maand tijd groeide het lijstje exponentieel: van 7 naar 36 steden en gemeenten. En dat lijstje groeit volgens woordvoerder Tom Zoete nog elke dag. “Sommige dagen komen er wel 5 tot 6 aanmeldingen bij."

Zo zijn er volgens de organisatie gemeenten en steden waarvan de aansluiting al goedgekeurd is op de gemeenteraad, maar wiens officiële toetreding nog niet volledig is afgerond. "Dit is de lijst, afgesloten op 31 januari, maar het werkelijke aantal ligt zelfs nog hoger”, zegt Zoete.

De Statiegeldalliantie heeft ondertussen 216 partners in Vlaanderen en Nederland. Zij vragen de Vlaamse en Nederlandse regering om dit jaar nog statiegeld in te voeren op blikjes en plastic drankflessen. Op die manier hopen ze mensen aan te zetten om flessen en blikjes in te zamelen, in plaats van ze in de natuur te gooien. 40 procent van het volume van zwerfafval bestaat uit blikjes en plastic flessen.

Naast steden en gemeenten zijn onder meer ook de provincie Limburg, de West-Vlaamse milieufederatie, de groene energieleverancier Ecopower en het Gentse festival Boomtown toegetreden. 16 Vlaamse organisaties hebben de Statiegeldalliantie in januari vervoegd, dat brengt het totaal op 42.

Meest gelezen