Videospeler inladen...

Milde straf voor krakers die cameraploeg van VRT NWS belaagden in Gent

Eén van de krakers die begin november een cameraploeg van VRT NWS belaagden aan het Stapelplein in Gent, is veroordeeld tot vijf maanden cel met uitstel. De tien andere krakers krijgen voorlopig geen straf. De groep krakers had een wagen van een VRT NWS-ploeg eerst geblokkeerd, daarna spuwden ze op de wagen, sloegen ze op het dak en maakten ze schunnige gebaren. Het parket vroeg straffen tot zes maanden cel, maar de rechtbank ging daar dus niet op in.

Toen een ploeg van VRT NWS in november vorig jaar een reportage wilde maken over 13 Roma die een onbewoond pand kraakten aan het Stapelplein in Gent, werden ze niet bepaald warm onthaald. De cameraploeg werd  klemgereden door een wagen en enkele mannen omsingelden de wagen en probeerden een portier open te krijgen. Iemand spuwde op het raam en de ploeg kreeg schunnige gebaren te zien. Hierboven kunt u de beelden herbekijken.

Geen bedreigingen

Het parket reageerde streng en vroeg straffen tot zes maanden cel, onder meer voor de bedreigingen en de diefstal van elektriciteit, gas en water. Maar de rechtbank was mild: slechts één van de elf krakers werd veroordeeld tot vijf maanden cel met uitstel voor het moedwillig belemmeren van het verkeer. De andere 10 krakers werden enkel veroordeeld voor de diefstal van gas, elektriciteit en water maar krijgen voorlopig geen straf. Niemand werd veroordeeld voor het uiten van bedreigingen. De Roma werden ook niet veroordeeld voor het kraken zelf, omdat dat in november nog niet strafbaar was.

De advocaat van één van de krakers is tevreden met deze uitspraak. "De rechter heeft duidelijk rekening gehouden met alle factoren, onder meer met het zeer intensief volgen van hen aan de woning", aldus Nicholas De Mot.

Meest gelezen