Videospeler inladen...

Minister Jambon (N-VA) stelt langverwachte Stroomplan tegen drugscriminaliteit voor op 21 februari

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) stelt op 21 februari zijn langverwachte Stroolmplan tegen de drugscriminaliteit in de Antwerpse haven voor. Dat heeft hij gezegd tijdens het vragenuurtje in de Kamer, in antwoord op een vraag van Filip Dewinter (Vlaams Belang) over de alsmaar driester wordende praktijken van de drugsmaffia.

Dewinter stelde zijn vraag naar aanleiding van de dodenlijst die honderden Antwerpenaren in de bus is gevallen. Volgens hem is de "war on drugs" van burgemeester Bart De Wever (N-VA) totaal mislukt omdat die de kleine dealers heeft aangepakt en de grote vissen ongemoeid laat.

"Ik zeg u nu: op 21 februari, vlak na de krokusvakantie, zullen wij het Stroomplan aankondigen", antwoordde Jambon. In dat plan zullen alle betrokken diensten samenwerken, aldus de minister: Justitie, Financiën, Binnenlandse Zaken, de stadsdiensten, de burgemeester, de procureur-generaal van Antwerpen, het parket van Antwerpen, de douanediensten, het havenbedrijf, ...

"Ik ben ervan overtuigd dat we zo de onaanvaardbare praktrijken een halt kunnen toeroepen", aldus nog Jambon. Hij wees er ook nog op dat er nu al gerechtelijke onderzoeken lopen, waarover hij uiteraard verder niets mag zeggen.

Dewinter had het nog over het schuldig verzuim van de Antwerpse burgemeeser De Wever, die hij geborneerd noemt. De Wever heeft volgens hem de takken van de drugsbomen gesnoeid, maar de wortels ongemoeid gelaten. Met de nodige ironie zegt hij dat de Antwerpse burgemeester nu onder curatele van zijn partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken wordt geplaatst.

De vraag naar een Stroomplan dateert al van september vorig jaar, na overleg tussen de verschillende diensten over de toegenomen criminaliteit in de haven.

Meest gelezen