Museum Boijmans Van Beuningen

"Kunst van formaat", letterlijk: Museum Boijmans zet zestig gigantische werken in de kijker

In het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam worden vanaf zaterdag zo'n zestig werken van groot formaat getoond. De tentoonstelling "Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig" laat een gevarieerde selectie uit de allergrootste werken van het museum zien. Door hun afmeting worden ze zelden in de zaal getoond. 

Tegenwoordig zijn kunstwerken van extreem groot formaat heel gewoon, maar in 1935 - toen Museum Boijmans Van Beuningen werd geopend - waren zulke werken zeldzaam. Bij de bouw werd daar dan ook geen rekening mee gehouden.

In de jaren zeventig heeft het museum de Bodonvleugel laten aanbouwen om meer ruimte te creëren voor de uitdijende collectie. "Deze ruimte is perfect voor deze grote werken", schetst gastconservator Carel Blotkamp. De tentoonstelling beslaat werken vanaf de jaren vijftig. Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft Museum Boijmans Van Beuningen actief moderne kunst aangekocht, onder andere Cobra, Zero, pop art, Nouveau Réalisme, minimal art, Arte Povera, maar ook abstracte kunst. Het museum bezit een van de grootste collecties surrealisten ter wereld.

De tentoonstelling "Kunst van Formaat" is te zien van 10 februari tot en met 29 april. Onder meer "Driftwood circle" van Richard Long, "Notung" van Anselm Kiefer en "D'red Dwarf, B'lack Hole" van Jim Shaw worden er tentoongesteld. 

Meest gelezen