Videospeler inladen...

Noord-Korea houdt grote militaire parade om 70e verjaardag van zijn leger te vieren, ergernis in het zuiden

Een dag voor de opening van de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea, heeft het communistische regime in Noord-Korea een grote militaire parade gehouden. Dat zet vraagtekens achter de recente toenadering over de Spelen in Pyeongchang.

Noord-Korea heeft een van de grootste legers ter wereld en houdt jaarlijks een grote parade om de oprichting daarvan in 1948 -stichting van de communistische staat- te vieren. Dit jaar is het dus de 70e verjaardag van het "Volksleger" en werd dat extra in de bloemetjes gezet.

Wat opvalt, is dat die parade meestal in april wordt gehouden als het lente is in Korea. Dit jaar evenwel werd die -voor de eerste keer in 40 jaar- vervroegd naar februari en nog wel naar de dag voor de opening van de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Dat is natuurlijk geen toeval en Noord-Korea wil zo de aandacht trekken.

Er waren 13.000 militairen en 200 voertuigen opgetrommeld en ook de nieuwe raketten Hwasong-14 en Hwasong-15 werden voor de eerste keer getoond. Die zijn berucht van de testen van vorig jaar. De laatste raket zou een reikwijdte van 13.000 kilometer hebben en zo een groot deel van de Verenigde Staten kunnen treffen.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un  zei dat ook dat zijn staat een militaire wereldmacht is geworden. Opvallend aan zijn zijde was zijn vrouw Ri Sol-ju, die een tijdje niet meer in het openbaar was verschenen. Nu speelde zij een hoofdrol bij het schouwen van de parade. Waarnemers merkten wel op dat die iets kleiner was dan vorige.

Noord en Zuid samen aan tafel

In Zuid-Korea is er ergernis over die parade, maar de aandacht gaat er vooral naar de openingsceremonie van de Winterspelen morgen. Bij de gasten daar zijn niet enkel de Amerikaanse vicepresident Mike Pence, maar ook Kim Yo-jong, de zus van Kim Jong-un en sinds kort lid van het bestuur van de communistische partij in Noord-Korea. Zaterdag zou zij in Seoel een lunch hebben met de Zuid-Koreaanse president Moono Jae-in.

Noord-Korea stuurt overigens een delegatie van 22 atleten en meer dan 250 journalisten, ondersteunende en politieke figuren naar de spelen. Die zijn intussen al aangekomen in Zuid-Korea.

Niet iedereen in Zuid-Korea is blij met de "Olympische dooi" tussen de twee staten. Nogal wat mensen hebben er betoogd omdat ze vinden dat Noord-Korea door de mensenrechtenschendingen geen plaats heeft op het gebeuren en te veel de aandacht naar zicht toe trekt. Anderzijds leeft ook bij veel Koreanen in noord en zuid het verlangen naar de hereniging van hun land dat sinds de jaren 40 gescheiden is.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen