Bigstock

Bouwsector positief over de toekomst: "Alle lichten op groen voor wie wil bouwen of renoveren" 

De toekomst voor de bouwsector oogt bijzonder positief. Dat heeft de Confederatie Bouw vandaag gezegd tijdens haar jaarlijkse persconferentie in de aanloop naar Batibouw. "Alle lichten staan op groen om te bouwen of te renoveren."

De Confederatie Bouw voorspelt een stijging van het werkvolume met meer dan 2 procent voor 2017 en meer dan 3 procent voor dit jaar. Een sterkere groei dus dan de algemene economie (1,7 procent wordt verwacht, red.). Voor kandidaat-bouwers blijft het klimaat gunstig om te bouwen of te renoveren, ondanks de dure bouwgronden en woningen.

De goeie prognoses hebben ook te maken met met overheidsinvesteringen in de renovatie van gerechtsgebouwen en met de gemeenteraadsverkiezingen later dit jaar. Die zorgen traditioneel voor meer activiteit bij steden en gemeenten. De rentes op de woonkredieten blijven intussen historisch laag, merkt de bouwfederatie op. Maar er zit wel een -beperkte- stijging aan te komen.

"Het vertrouwen van de aannemers zat afgelopen jaar op een historisch hoog niveau. En ook dit jaar begint sterk. De orderboekjes blijven goed gevuld. Gemiddeld zijn bedrijven nu zeker van 5,9 maanden activiteit", zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. Dat is meer dan een of twee jaar geleden, toen nog respectievelijk 5,6 en 5,5 maanden. Een goed gevuld orderboekje is een indicatie van een goede bouwconjunctuur.

In 2017 werd ook een groei van de werkgelegenheid opgetekend: +800 werknemers en +1.100 zelfstandigen tussen het vierde kwartaal van 2016 en het derde kwartaal van 2017. In de hele sector werken in totaal zo'n 200.000 werknemers en 76.000 zelfstandigen.

Hervorming registratierechten

De  Confederatie Bouw verwacht een positieve impact van de hervorming van de registratierechten. Die gaat in Vlaanderen in vanaf de zomer. Er komt één tarief van 7 procent, wat voor velen betekent dat ze minder zullen moeten betalen. De Confederatie heeft het over een buffer die kan oplopen tot 10.000 euro.

Vanaf 1 juli zal de consument ook beter beschermd zijn tijdens werken. De aannemer moet zich dan immers verplicht laten verzekeren voor zijn tienjarige aansprakelijkheid voor risico’s verbonden aan de stabiliteit en soliditeit van het gebouw. Er zijn echter ook verplichtingen aan verbonden voor de consument en het kan de prijs doen stijgen.

Meest gelezen