Videospeler inladen...

Het Soedan-rapport is er: Jambon houdt lippen stijf op elkaar

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft het rapport ontvangen over het onderzoek naar de mogelijke foltering van Soedanezen die vanuit België naar hun land van herkomst werden uitgewezen. Het rapport wordt nu besproken tijdens het kernkabinet, op voorhand wilde Jambon er geen commentaar over kwijt.

Dirk Van den Bulck van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen heeft het rapport gisterenavond aan de minister overhandigd en toegelicht. Het werd intussen ook aan premier Charles Michel (MR) bezorgd. In de voormiddag wordt het ook overhandigd en toegelicht aan het kernkabinet. Over de inhoud is nog niets bekend, het rapport zou alvast niet heel erg dik zijn: nog geen twintig bladzijden.

Over de inhoud van het rapport wil het kabinet-Jambon niets kwijt. Straks, na het kernkabinet volgt er meer uitleg op een persconferentie. "We gaan het nu bespreken in de kern en daarna met conclusies naar buiten komen. Ik ga hier nu echt geen commentaar over geven", zei Jambon voor de start van het kernkabinet.

"Ik denk dat we zo snel mogelijk moeten kijken wat we kunnen doen", zegt vicepremier Kris Peeters (CD&V). "We moeten zo snel mogelijk duidelijkheid geven aan de Soedanezen die hier zitten of we al dan niet gaan repatriëren en wanneer dat zal gebeuren."

Waar gaat het over?

In december kwamen enkele getuigenissen aan het licht van Soedanezen die zeggen dat ze gefolterd werden nadat ons land hen had gerepatrieerd.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) was sceptisch over de getuigenissen omdat er in het verleden ook al dergelijke verhalen zijn opgedoken van migranten die werden teruggestuurd vanuit Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Daar bleek het echter om valse getuigenissen te gaan.

Wat zijn de gevolgen?

Als uit het rapport blijkt dat ons land geen fouten heeft gemaakt en de getuigenissen niet bewezen kunnen worden, zal de regering opnieuw beginnen met repatriëringen naar Soedan.

Als ons land wel fouten heeft gemaakt zijn de gevolgen onduidelijk. Er werd al gezegd dat repatriëringen naar Soedan in dat geval "herbekeken" zullen worden. 

Verschillende andere Europese landen repatriëren wel naar Soedan. Als ons land dat niet meer doet, vreest staatssecretaris Francken "het putje van het Europese bad" te worden, met andere woorden dat Soedanezen uit heel Europa naar België zullen komen, omdat ze door ons land niet gerepatrieerd zullen worden.

De positie van Francken lijkt niet ter discussie te staan. Het repatriërings­beleid naar Soedan is regeringsbeleid, de hele regering is hier dus voor verantwoordelijk, viel de voorbije weken regelmatig te horen.

Waarom worden de Soedanezen teruggestuurd?

Het gaat om zogeheten "transmigranten": mensen zonder papieren die in ons land geen asiel willen aanvragen, maar willen doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk. Ze geloven dat ze daar meer kansen zullen krijgen.

Omdat ze geen papieren hebben en ook geen asiel willen aanvragen, zijn de migranten dus illegaal in dit land. Daarom zegt staatssecretaris Francken dat hij geen andere keuze heeft dan de Soedanezen terug te sturen.

Daar is echter veel discussie over. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat Soedanezen automatisch het statuut van vluchteling moeten krijgen, ook als ze geen asiel aanvragen.

Meest gelezen