Spanje: "Als Puigdemont Catalonië vanuit Brussel gaat leiden, kan dat de relaties tussen Spanje en België schaden"

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Alfonso Dastis Quecedo waarschuwt dat de vriendelijke relaties met België gevaar lopen als de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont zijn regio vanuit ons land zou gaan leiden. Puigdemont is hier "in ballingschap".

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Alfonso Dastis Quecedo
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Enkele dagen geleden had Puigdemont aangekondigd dat hij zich op 18 februari in Brussel zou laten uitroepen tot leider van een Raad van de Republiek Catalonië. Dat kan u begrijpen als een regering in ballingschap.

Tegelijk wil Puigdemont zich evenwel op 21 februari door het Catalaanse parlement laten verkiezen tot minister-president. Hij zou dan de regio vanuit ons land willen leiden. Als dat niet kan -en het Spaanse Hooggerechtshof heeft al aangegegen dat dat niet mag- dan wil hij een medestander tot leider van Catalonië laten benoemen en wellicht bestuurt hij de regio dan van op afstand, maar onrechtstreeks.

Wettelijk zou Spanje tegen die laatste zet weinig kunnen inbrengen, want dat Catalaanse parlement is er gekomen door verkiezingen die Madrid zelf had uitgeschreven. Daar is nu een absolute meerderheid van de separatistische partijen JxCat van Puigdemont,  van de ERC en de CUP. De partijen die in oktober Catalonië naar de onafhankelijkheid wilden stuwen.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Alfonso Dastis Quecedo waarschuwt ons land voor dat laatste scenario. "In principe kan Puigdemont een normaal leven leiden in België omdat er geen Europees aanhoudingsbevel tegen hem meer is", zegt de minister. Als hij vanuit België echter "illegale activiteiten zou ontplooien", zou dat anders kunnen worden. Als ons land dat zou toelaten, zou dat op termijn "gevolgen kunnen hebben voor de vriendelijke betrekkingen tussen België en Spanje", aldus de minister.

Schuift Puigdemont Elsa Artadi naar voor?

Dat scenario van onrechtstreeks bestuur lijkt overigens vorm te krijgen. Volgens de Spaanse krant El Pais zijn de drie separatistische partijen in Catalonië (JxCat, ERC en CUP) het eens geworden om Elsa Artadi naar voor te schuiven als kandidaat minister-president.

Elsa Artadi is een nauwe medewerkster van Puigdemont en lid van zijn partij Junts per Catalunya (JxCat). Volgens de krant zou ze een soort "strovrouw" zijn en is het de bedoeling dat Puigdemont vanuit ons land de touwtjes in handen zou hebben in Catalonië.

Wettelijk zou de Spaanse regering in Madrid daar niet veel tegen kunnen doen, zolang Artadi zelf de wet niet overtreedt. Madrid heeft de autonomie van Catalonië opgeschort en het bestuur overgenomen, maar het is de bedoeling om dat terug af te staan eens er een nieuwe Catalaanse regering is.

Meest gelezen