Videospeler inladen...

Syrische vrouwenbeweging slaat alarm: bloedvergieten van burgers door Assad-regime escaleert

De voorbije dagen hebben bombardementen van het Syrische leger, gesteund door z'n Russische bondgenoten, ware slachtingen van burgers aangericht. Op verschillende plaatsen in Syrië vielen er tientallen doden en honderden gewonden, onder wie vele vrouwen en kinderen. Een groepering van Syrische vrouwen waarschuwt: het meedogenloze geweld neemt weer toe in Syrië.  

Dinsdag was één van de bloedigste dagen in de omgeving van Damascus, sinds het begin van de oorlog in Syrië. Alleen in Oost-Ghouta stierven er die dag ruim 80 mensen - 19 kinderen en 20 vrouwen - onder een bommenregen van het  regime. Eerder in de week zagen we ook al schokkende beelden van aanvallen met gifgas op de stad Saraqeb in de provincie Idlib.    

Eisen afdwingen met geweld

Met het offensief wil het regime van Assad de politieke weg naar vrede ondermijnen, zegt Dima Moussa aan onze redactie. Moussa is lid van de "Syrian Women's Political Movement", een politieke beweging van Syrische vrouwen die oppositie voeren tegen het regime van president Bashar al-Assad.

Met hun campagne #StandWithCivilians willen de activistes ook de aandacht vestigen op de humanitaire noden door het militaire geweld van Assad. "Hulporganisaties krijgen geen vrije toegang tot de getroffen gebieden. Er is grote nood aan voedsel en medicijnen. Veel patiënten die dringend verzorging nodig hebben, mogen de enclave niet uit." 

De vrouwenbeweging vraagt de internationale gemeenschap om het zwijgen te doorbreken over het bloedvergieten van burgers door het Syrische regime. "Onderhandelingen en politiek overleg zijn de enige weg naar vrede in Syrië", aldus Moussa. "Het Syrische regime en zijn Russische bondgenoot gebruiken het geweld om meer eisen op tafel te kunnen leggen bij de onderhandelingen." De spelregels van het regime aanvaarden of sterven, dat is volgens de vrouwen het ultimatum waar Assad zijn tegenstanders mee bedreigt.

Meest gelezen