Valentijnsdag in aantocht: "Weet wat de kosten zijn van je juwelen"

Juwelenbedrijven moeten meer inspanningen leveren om hun toeleveringsketens vrij te maken van mensenrechtenschendingen, dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Daarnaast hebben 29 mensenrechtenorganisaties en vakbonden samen een oproep gelanceerd om de inkooppraktijken van de sieradenindustrie te verbeteren.

Met Valentijnsdag in aantocht publiceert Human Rights Watch (HRW) een rapport waarin het vraagt aan de juwelenindustrie om hun toeleveringsketens vrij van mensenrechtenschendingen te houden. In hun 99 pagina’s tellend rapport “De verborgen kosten van juwelen” onderzoeken ze de inkoop van goud en diamanten door 13 grote sieraden- en horlogemerken. Samen genereren de 13 bedrijven meer dan 30 miljard dollar omzet per jaar en staan ze in voor 10% van de wereldwijde juwelenverkoop. 

Het rapport beschrijft de slechte omstandigheden waarin kostbare mineralen en metalen vaak worden gedolven. Kinderen sterven of raken gewond tijdens het gevaarlijke werk dat ze moeten uitvoeren in kleinschalige goud- en diamantmijnen. Volledige dorpen worden getroffen door milieuschade, omdat het ontginnen van juwelen de waterwegen heeft verontreinigd met giftige chemicaliën. De dorpelingen lijden hierdoor aan gezondheidsproblemen. Ook worden ze geconfronteerd met gewelddadige gewapende groepen die zichzelf verrijken door het ontginnen van deze juwelen.

Lees verder onder foto

"Veel juweliers kunnen meer doen om te weten te komen of hun goud en diamanten verkregen werden door kinderarbeid of andere mensenrechtenschendingen", zegt Juliane Kippenberg van HRW. "Wanneer iemand op Valentijnsdag een sieraad koopt, moeten ze aan hun juwelier vragen wat die heeft ondernomen om iets over de herkomst van de juwelen te weten te komen." De mensenrechtenorganisatie ontdekte dat de meeste van de 13 sieradenbedrijven niet voldoen aan de internationale normen voor verantwoorde inkoop. 

"Juwelenraad moet strenger"

“Veel bedrijven verwijzen naar hun lidmaatschap van de juwelenraad, de "Responsible Jewellery Council", een beroepsgroep met meer dan 1.000 leden, als het bewijs dat ze verantwoord inkopen doen, maar dit is niet genoeg" zei Kippenberg.

"De juwelenraad hanteert gebrekkige standaarden en certificeringssystemen. De raad zou zijn normen en auditpraktijken moeten verbeteren en hogere standaarden opleggen aan de verantwoordelijke voor inkoop in de industrie, aldus HRW. " 

"Stappen in de goede richting"

Positief is dat er een groeiend aantal juweliers inspanningen leveren om hun goud te halen bij kleinschalige mijnen waar de rechten wel worden gerespecteerd, vaak met de hulp van ngo’s."Het is hartverwarmend om te zien dat sommige sieradenbedrijven, zowel klein als groot, stappen in de goede richting zetten. Hun acties tonen aan dat verandering mogelijk is”, aldus Kippenberg.

#BehindTheBling

Daarnaast hebben ook 29 mensenrechtenorganisaties en vakbonden samen opgeroepen om de  inkooppraktijken van de sieradenindustrie te verbeteren. Ze willen dat “alle sieradenbedrijven sterke waarborgen invoeren om de mensenrechten te garanderen en publiekelijk verslag uitbrengen over hun acties”. Human Rights Watch startte tevens met de campagne #BehindTheBling, om ook op deze manier druk uit te oefenen op juweliers.

Meest gelezen