Videospeler inladen...

"Noord-Koreaanse Ivanka" steelt de show op de Winterspelen

Sinds haar aankomst in Seoul zijn alle ogen op haar gericht: de jongere zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.  Kim Yo-jong is het eerste lid van de Kim-dynastie die het zuiden bezoekt. Maar wie is de "Noord-Koreaanse Ivanka"? 

Massale persbelangstelling als Kim Yo-jong arriveert in de witte privéjet van haar broer. Door de internationale sancties mag de nationale Noord-Koreaanse luchtvaartmaatschappij immers niet vliegen naar Seoul. Ook in het station van Pyeongchang verdringen fotografen en cameramensen zich voor een beeld van de "Noord-Koreaanse Ivanka", zoals de Zuid-Koreaanse pers haar noemt.

Met het bezoek van Kim is het de eerste keer dat een lid van de Kim-dynastie voet zet op Zuid-Koreaanse bodem, sinds het einde van de Koreaanse oorlog in de jaren 50.  Tijdens haar driedaags bezoek woont ze de openings­ceremonie bij en gaat ze lunchen met de Zuid-Koreaanse president Moon.  Een ontmoeting met de Amerikaanse delegatie, onder leiding van vicepresident Pence, staat niet op het programma.

De Noord-Koreaanse Kim en de Amerikaanse vice-president Pence negeren elkaar op de tribune tijdens de openingsceremonie
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Nauwe band met broer

Niemand twijfelt er intussen nog aan dat Kim de machtigste vrouw is in Noord-Korea. Officieel is ze vicevoorzitter van de propagandamachine en is ze verantwoordelijk voor het publieke imago van haar broer. De oorsprong van die nauwe band zou in hun geïsoleerde kindertijd in Zwitserland liggen. In 2004 verloren ze hun moeder op amper 51-jarige leeftijd. 

Door haar naar de Winterspelen te sturen slaagt Kim Jong-un erin om alle schijnwerpers weer op zijn land te richten. Na het leger cheerleaders en een muziekgroep die geleid wordt door een bekende zangeres kiest hij opnieuw voor een vrouw om de banden met het zuiden aan te halen. Of dat genoeg is om de nucleaire dreiging te doen vergeten, is nog maar de vraag.

Kim Yo-jong met haar broer
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen