Videospeler inladen...

Amerikaanse Congres keurt dan toch begrotingsdeal goed, geen "'shutdown" meer dus

Het Huis van Afgevaardigden heeft over de partijgrenzen een principeakkoord gesloten over de begroting. Daarmee kan de federale overheid voorlopig opnieuw normaal werken. Eerder had de Senaat die deal al goedgekeurd. President Donald Trump moet dat akkoord nu nog wel ondertekenen.

De stemming in het Huis van 240 voor en 186 tegen. De Republikeinse meerderheid had de hulp van Democraten nodig om aan die cijfers te geraken. Vanochtend had de Senaat over de partijgrenzen heen al een akkoord goedgekeurd, ook al was dat in de nacht tegengehouden door de eigenzinnige Republikein Rand Paul.

Daardoor was de eerder gestelde deadline gemist en ging de federale overheid dus opnieuw officieel in een "shut down" of gedeeltelijke sluiting van dienstverlening net zoals vorige maand al het geval was.

Het Congres is het dus in principe eens met de voorgestelde verhoging van de uitgaven de volgende twee jaar, maar over de details moet er tegen 23 maart een beslissing zijn. Dat is niet echt een deadline zoals die van vannacht, maar toch moeten er tegen die datum knopen worden doorgehakt. Het akkoord is inmiddels ondertekend door president Donald Trump en daardoor is kortstondige "shut down" van de baan.

Zeker is dat er nu 160 miljard dollar extra gaat naar defensie en nog eens 130 miljard dollar voor burgerlijke uitgaven zoals infrastructuur, onderwijs en dergelijke. Er zou ook 68 miljard dollar opzij worden gezet voor de wederopbouw van Texas, Florida en Puerto Rico na de orkanen van vorig jaar.

En wat nu met migratie?

Voor de Democratische oppositie was niet zozeer de begroting zelf, dan wel dat er geen akkoord is over immigratie en dat terwijl de bestaande regeling voor 700.000 "dreamers" in maart afloopt. Dat zijn mensen die minderjarig de VS illegaal zijn binnengekomen, maar er tot dan mochten blijven.

De Republikeinse leiders in het Congres hebben beloofd om volgende week een debat op te starten over die migratievraagstukken. Wellicht heeft dat een aantal Democraten over de streep getrokken. In een tweet wil president Trump nu ook werk maken van een akkoord over immigratie, maar wellicht zal hij als pasmunt daar zijn geplande muur met Mexico op tafel gooien.

De Republikeinen hebben een meerderheid in beide kamers van het Congres, maar hadden de Democraten nodig voor het begrotingsakkoord omdat niet alle Republikeinen het eens waren met meer uitgaven.

Videospeler inladen...

Meest gelezen