Amerikaanse beurzen sluiten met lichte winst, Europese beurzen gaan weer licht in rood

Na een wisselvallige dag zijn de Amerikaanse beurzen met lichte winst gesloten. De Dow Jones wint zo'n 1,4 procent. Eerder op de dag sloten de Europese beurzen de week wel slecht. Het gaat om de slechtste Europese beursweek sinds 2016.

Na het verlies van 4 procent gisteren, rukte de Dow Jones vandaag weer op. De beursindex eindigde met een winst van 1,4 procent. En ook bij NASDAQ was een soortgelijke winst op te tekenen. S&P 500 won zelfs 2,16 procent. 

De Amerikaanse beurzen doen het daarmee een stuk beter dan de Europese, die de week wel slecht afsloten. De Bel-20, dat zijn de belangrijkste aandelen op de Belgische beurs, verliest ongeveer 1 procent, ondanks een boost van  materialengroep Umicore, dat recordresultaten bekendmaakte.

Andere Europese markten moesten een procent tot anderhalf procent prijsgeven. 

Gisteren was het crisissfeer alom op de Amerikaanse beurzen. President Trump zag met lede ogen aan hoe de Dow Jones meer dan 4 procent verloor, crisiscijfers. Azië kon de schade niet beperken. De beurs van Tokio verloor meer dan 2 procent, Hongkong en Shanghai capituleerden helemaal met 3 en 4 procent verlies. Voor Hongkong was het al 10 jaar geleden dat er nog zulke groene cijfers te noteren vielen (in Azië betekent groen een daling).

Geen crash, wel een correctie

Vorige week maandag begonnen de koersen in de VS sterk te dalen. Toen raakte bekend dat de lonen van de arbeiders in januari snel waren gestegen. Hoge lonen kunnen op termijn de winsten van bedrijven aantasten en dus kozen beleggers eieren voor hun geld.

Toch spreken de meeste analisten van een correctie en niet van een crash. Een correctie betekent dat de koersen op korte tijd sterk dalen, om daarna weer door te stijgen. Zo'n correctie wordt ook gezond genoemd, want de Amerikaanse beurzen waren aan hun op één na langste stijging ooit bezig.

De correctie van afgelopen week is significant, maar zeker niet dramatisch. De Dow Jones, een van de belangrijkste Amerikaanse indexen, is met de daling van afgelopen week tot op het niveau van eind november vorig jaar gezakt.

Volgens analisten zal de daling zich niet blijven doorzetten, want de Amerikaanse economie blaakt van gezondheid, de werkloosheid is historisch laag en de huizenmarkt is stabiel. Wat beleggers zorgen maakt, is de hogere langetermijnrente.

Door een hogere rente gaan bijvoorbeeld minder mensen beleggen in aandelen, omdat minder risicovolle beleggingen als obligaties of een spaarrekening weer aantrekkelijker worden.

Meest gelezen