Meest recent

  Sneeuwval veroorzaakt geen chaos, maar vanavond en vannacht nog kans op gladde wegen

  De voorspelde sneeuw heeft geen chaos veroorzaakt op de weg. Zowel de ochtend- als de avondspits is bijzonder kalm verlopen, ondanks de vakantie-uittocht. Maar zowel vanavond als vannacht blijft de kans op gladde wegen bestaan. Het Agentschap Wegen en Verkeer vraagt om de rijstijl aan te passen. 

  De eerste sneeuwvlokken zijn vanmorgen gevallen aan de kust. In de loop van de voormiddag trok de sneeuwzone traag over Vlaanderen. "Er werd 1 tot 5 centimeter sneeuw verwacht, vooral in het westen van het land", zegt weerman Frank Deboosere. "In het centrum van het land begon het lichtjes te sneeuwen vanaf de middag, waarna de storing na de middag doortrok naar Limburg."

  Ochtendspits

  Hoewel er geen grote pakken sneeuw werden verwacht, riep het Agentschap Wegen en Verkeer gisterenavond toch op om de auto zoveel mogelijk thuis te laten. En die oproep heeft zijn effect niet gemist. "We hebben een enorm rustige ochtendspits gehad, ook zonder problemen bij het openbaar vervoer. Mogelijk hebben veel mensen ervoor gekozen om thuis te werken", vertelt VRT-verkeersexpert Hajo Beeckman. 

  Avondspits

  De avondspits beloofde wat lastiger te worden, maar ook daar viel het bijzonder goed mee. Zo'n 100 kilometer file, meer was het niet. "En dat is zeker niet opvallend veel voor een winterse vrijdagavond, zeker niet gezien de vakantieuittocht", zegt Beeckman. 

  Pas rijstijl aan

  Maar ook vanavond en vannacht blijft de kans op (lichte) sneeuwval bestaan. In combinatie met de negatieve wegdektemperaturen kan dat leiden tot gladheid op de weg. Het Agentschap Wegen en Verkeer vraagt om de rijstijl aan te passen. 

  De voorbije 20 uur gebruikte het Agentschap Wegen en Verkeer 1.400 ton strooizout om de gladheid op de Vlaamse autosnelwegen en gewestwegen te bestrijden. De strooidiensten blijven de toestand op de weg opvolgen en strooien waar en wanneer het nodig is.

  Oproep: wie foto's of beelden van het winterweer heeft, mag die doorsturen naar oproep@vrtnws.be.

  De eerste vlokken zijn gevallen in Veurne VRT

  Herbekijk: het gesprek met verkeersanker Hajo Beeckman over de ochtendspits

  Vluchten preventief geschrapt

  Op de luchthaven van Zaventem zijn een aantal vluchten vandaag preventief geschrapt. Brussels Airlines besliste gisteravond al om zeven vluchten uit het schema te halen. "We hebben die geannuleerd om wat meer ademruimte te hebben als de sneeuw na de middag Zaventem bereikt. Voor de rest is het afwachten. Er kunnen vertagingen opduiken, zodra het ook hier sneeuwt. We raden wel iedereen aan om op tijd naar de luchthaven te komen."