Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

FARC zet campagne tijdelijk stop in Colombia

De vroegere Colombiaanse guerrillabeweging FARC heeft haar campagne voor de parlements- en presidentsverkiezingen tijdelijk stopgezet. De partij vreest agressie tegen haar leden en vraagt garanties voor hun veiligheid.

De FARC mag intussen dan wel een politieke partij zijn in plaats van een guerrillabeweging, toch is ze nog steeds niet zo populair in Colombia. Veel Colombianen linken de partij nog altijd aan de ontvoeringen en de aanslagen die de rebellen vroeger pleegden. 

Vredesakkoord

Na 50 jaar strijd, ondertekende de FARC in november 2016 een vredesakkoord met de Colombiaanse regering. De beweging hervormde zich tot een politieke partij. Toch is die vrede niet zo absoluut: sinds het akkoord zijn er al minstens 40 mensen gedood, die banden hadden met de FARC.

De partij wil deelnemen aan de parlementsverkiezingen in maart en de presidentsverkiezingen in mei. Maar de campagne voor die verkiezingen is nu dus tijdelijk stopgezet om veiligheidsredenen. Verschillende partijleden hebben al verplaatsingen moeten afzeggen, uit vrees voor agressie.

"Timochenko"

Het grootste slachtoffer van de kwade bevolking lijkt de vroegere rebellenleider Rodrigo Londoño. Die man, vooral bekend onder zijn strijdnaam "Timochenko" is de presidentskandidaat voor de FARC. Hij werd op een campagne-evenement vorig weekend nog uitgejouwd voor moordenaar en terrorist, en werd bekogeld met eieren en tomaten.

Daarop heeft de partij besloten om haar campagne tijdelijk op te schorten. Ze vragen de regering om veiligheidsgaranties.

Meest gelezen